Grad

FOTO/KULTURA U TURIZMU Potpisani ugovori za projekt vrijedan 33,8 milijuna kuna

FOTO/KULTURA U TURIZMU Potpisani ugovori za projekt vrijedan 33,8 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric potpisali su u četvrtak u Dubrovniku ugovore za projekt ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija” vrijedne 33,8 milijuna kuna, koji će se većinom financirati iz fondova EU.

Ministrica Žalac rekla je kako je ovaj tjedan najuspješniji što se tiče potpisivanje ugovora jer je samo za najjužniju županiju namijenjeno 100 milijuna kuna europskih sredstava.
– Ovaj projekt me zaista veseli, kao i projekt ”Povijest na zrnu soli” koji će biti potpisan danas u Stonu, a što se tiče programa integrirane kulturne baštine, mora se reći kako to nije samo kultura, nego kultura u funkciji turizma i ponude kao i novog zapošljavanja. I u ovom projektu su partneri privatnici – rekla je Žalac.
Potpisivanju je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako se mora staviti naglasak na dvije komponente projekta u kojima se vidi smjer u kojem ide ulaganje u kulturu.
– U prvom redu to je pitanje klastera partnera koji sudjeluju iz kojeg vidimo da je baština resurs ne samo onih koji su nositelji ili imatelji kulturnih dobara i lokalne i regionalne samouprave nego resurs koji može potaknuti suradnju s drugim područjima i zato ću istaknuti suradnju sa Sveučilištem u Dubrovniku i Turističkim zajednicama koje će se uključiti – rekla je Obuljen Koržinek te dodala kako je druga važna poruka decentralizacija.
– Koncept vrijednosti baštine još vidimo primarno uz velike spomeničke cjeline, ali ovaj projekt pokazuje potencijale za decetralizirano upravljanje i promatranje tog resursa kao najvažnijeg resursa kojeg imamo – rekla je ona.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je riječ je o vrlo važnom projektu za županiju naročito jer će najveći dio sredstava doći iz EU fondova, a čestitao je svima uključenim u ovaj uspjeh.
Inače, riječ je o integriranom razvojnom programu temeljenom na obnovi kulturne baštine, koji ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod.
Od ukupne vrijednosti projekta čak 85 posto su bespovratna sredstva, u iznosu od 27,7 milijuna kuna, osigurana iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’.
Uz Županiju dubrovačko-neretvansku i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u u projektu sudjeluje još deset partnera. Svaki od projektnih partnera zadužen je za svoju komponentu aktivnosti pa će tako Županija provoditi komponentu uspostave sustava besplatnog pristupa internetu na lokacijama kulturnih dobara uključenih u projekt. Regionalna razvojna agencija DUNEA, osim što će operativno voditi provedbu projekta, bit će zadužena i za komponentu digitalnog pristupa kulturnoj baštini odnosno dostupnost putem pametne kartice i mobilne aplikacije.
U Gradu Korčuli predviđena je obnova vrlo vrijednog kulturnog dobra, palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju projektom je predviđena obnova župne kuće u kojoj će se uspostaviti zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici će se izgraditi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu obnoviti ‘austrijski put’ i uspostaviti tematska staza Babinog polja.
Kao partner na projektu sudjeluje i Korčulanska razvojna agencija KORA, koja će provesti istraživanje o životu u staroj gradskoj jezgri Korčule te potencijalima njezinog razvoja, a po završenom istraživanju, u okviru projektnih aktivnosti, predviđeno je i izdavanje knjige na ovu temu. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku zadužen je za komponentu aktivnosti koja se odnosi na istraživanje s ciljem stvaranja novog turističkog proizvoda te kasniju provedbu edukacija za dionike u turizmu. Hrvatski restauratorski zavod kroz projekt će opremiti laboratorij za konzervatorsko-restauratorska istraživanja te provesti istraživanja na kulturnim dobrima uključenim u projekt.
Za komponentu promocije projektnih rezultata, odnosno nove turističke ponude nastale kao rezultat projektnih aktivnosti, zadužena je Turistička zajednica županije, koja će projekt predstaviti na turističkim sajmovima u Londonu, Parizu i Berlinu. U projekt su, kao partneri, uključeni i privatni poduzetnici – Obrt za restauriranje namještaja Depolo iz Korčule te putnička agencija Dominium travel iz Dubrovnika.
Projekt će početi 1. siječnja 2017. godine, a prvi radovi mogu će očekivati unutar šest mjeseci. Također, osim ovog ugovora danas u Stonu postpisat će se ugovor za projekt ”Povijest na zrnu soli” vrijedan 61,6 milijuna kuna, od čega će također 85 posto biti financirano iz sredstava EU.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist