Kultura

FOTO/HAZU Predstavljene knjige u sjećanje na akademika Vladimira Stipetića

FOTO/HAZU Predstavljene knjige u sjećanje na akademika Vladimira Stipetića

U Sorkočevićevom ljetnikovcu na Lapadu večeras je održano predstavljanje knjiga u organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku.

Vrijedno je napomenuti kako su redom navedene knjige ‘Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU i ‘Dubrovnik Annals’, ‘Seraphinus Maria Cerva, Monumenta Congregationis Sancti Dominici de Ragusio, Seculum Primum’ autora Relje Seferovića, ‘Zemlja i ljudi’ autorice Jasenke Maslek, ‘U ženskim rukama’ autorice Kristine Puljizević te ‘Kolenda u Dubrovniku’ autorice Jelene Obradović-Mojaš, predstavljene u sjećanje na nedavno preminulog akademika i ekonomista Vladimira Stipetića, koji je od 1978. do 2017. godine bio na funkciji voditelja Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku.

Nenad Vekarić je naglasio kako je Stipetić za Dubrovnik značajan među ostalim zbog velike uloge u osnivanju Ekonomskog fakulteta.

– Sjajan voditelj, izuzetno obrazovan, širokih pogleda… Posjedovao je sve sposobnosti jednog uspješnog lidera. Znao se fokusirati na bitne stvari, znao je prepoznati kvalitetu i pronaći balans između vlastitih ideja koje je htio provesti i znanstvene autonomije. Uvijek je stajao ispred nas. Voljeli smo akademika Stipetića i on je volio nas. Njegov široki kišobran zaštite ispod kojeg smo stajali, ne može biti zaboravljen. Riječima ne mogu opisati zahvalnost – naglasio je Vekarić.

Priznati domaći časopis najviše znanstvene kategorije ‘Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU’ koji kontinuirano izlazi od 1952. godine te posebno izdanje na stranim jezicima ‘Dubrovnik Annals’, predstavio je Marko Rašica.

U 2017. godini, 55. broj ‘Anala’ donosi nam 18 znanstvenih radova u dva sveska, a Rašica je ukratko predstavio sve znanstvene radove u kojima se proučavaju zanimljive teme među kojima su i registarske oznake iz 1914. godine te reforma poštanske službe. U izdanju Anala na stranim jezicima, ističe se tema – kumstva.

Lovro Kunčević imao je čast predstaviti knjigu ‘Seraphinus Maria Cerva, Monumenta Congregationis Sancti Dominici de Ragusio, Seculum Primum’ odnosno ‘Zapisi kongregacije svetog Dominika u Dubrovniku’, autora Relje Seferovića.

– Cerva je jedan najznačajnijih i najplodnijih starih povjesničara Dubrovnika. Njegova djela posvećena su crkvenoj i kulturnoj povijesti grada, a tu treba spomenuti njegovu masivnu povijest dubrovačke crkve – naglasio je Kunčević i dodao kako se jedini primjerak zapisa čuva u knjižnici Dominikanskog samostana te kako je ovo prvo tiskano i kriptičko izdanje za koje je zaslužan Relja Seferović, veliki poznavatelj Cervinih djela.

– Relja Seferović je ovim tekstom nastavio prilično ambiciozan, monumentalan pothvat promoviranja Cervinog djela – naglasio je Kunčević.

Knjigu ‘Zemlja i ljudi’ autorice Jasenke Maslek pobliže je predstavila Irena Ipšić.

– Knjiga donosi pregled razvoja vinogradarstva na polutoku Pelješcu i utjecaj na pokretanje i razvitak stanovništa od pada dubrovačke republike pa sve do kraja 20. stoljeća – rekla je Ipšić te naglasila kako je u prikazanom razdoblju istaknuta velika vinogradarska kriza što je prouzročilo i ogromne gospodarske te demografske gubitke.

Rina Kralj-Brassard objasnila je kako je u knjizi ‘U ženskim rukama’ autorica Kristina Puljizević kroz osam poglavlja prikazala niz promjena, pretvorbi, zakonodavnih reformi i inovacija u porodiljnoj praksi te isto tako istaknula imena te životni put najpoznatijih primalja.

– Riječ je o mijenama u njihovoj profesiji, ali i društvenoj ulozi koje su primalje imale kroz 19. i početkom 20. stoljeća. Pred vama je prva hrvatska povijest porođaja fokusirana na dubrovačko područje – rekla je Kralj Brassard.

Za knjigu ‘Kolenda u Dubrovniku’ autorice Jelene Obradović-Mojaš, Slavica Stojan je rekla kako nas vodi na kolendarsko putovanje, ‘na putovanje koje uobičajeno traje od sv. Luke do Bogojavljanja’.

– Autorica tumači kolendarski kalendar koji sadrži 19 blagdna u kojim se kolendavalo, pjevalo čestitarske pjesme… Dubrovačka kolenda pravi je trijumf srdačnosti, veselja i dobrog raspoloženja – naglasila je Stojan i istaknula kako je tradicija kolende još uvijek živa.

mp

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist