Županija

FOTOGALERIJA Trganje, otimanje običaja zaboravu

U samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je ovog petka tradicionalna, šesta po redu, manifestacija „Trganje“. Ovim događajem obilježena je ovogodišnja berba grožđa u Konavlima.

Manifestaciju organizira Agroturizam Konavle s ciljem promoviranja Konavala kao vinogradarskog i vinarskog kraja, te očuvanja naše tradicije i običaja.

Cijeli događaj započeo je srdačnom dobrodošlicom domaćina i berbom bijelog grožđa u fratarskom vinogradu u neposrednoj blizini samostana. Uz grožđe ubrano u vinogradu, manifestaciji su doprinijeli i brojni konavoski vinari i vinogradari donošenjem najboljeg bijelog grožđa na poklon fratru.

Nakon berbe i prikupljanja grožđa počelo se raditi misno konavosko vino na tradicionalan način. Pred mnoštvom posjetitelja u klaustru franjevačkog samostana, cure u narodnim nošnjama, kojima su se kasnije pridružile i gošće iz cijeloga svijeta, demonstrirale su kako se vino radilo u prošlosti. Prerada grožđa nastavljena je na nešto moderniji način, a cijeli događaj završio je posluživanjem tradicionalnog jela bijele menestre za sve posjetitelje uz konavoska crna i bijela vina te muziku uživo.

Ovim događajem Agroturizam Konavle započinje s brojnim podsezonskim aktivnostima.

Agroturizam Konavle i gvardijan franjevačkog samostana zahvaljuju svima koji su se odazvali ovoj akciji, kao i svima koji su do sada sudjelovali u promoviranju Konavala i međusobnog zajedništva. Posebno hvala Dubrovnačko- neretvanskoj županiji, Turističkoj zajednici Općine Konavle i Općini Konavle što su prepoznale važnost ovog događaja i financijski ga podržale.

Pročitajte još

NE KUPAJTE SE More na plaži Hotela Park u Korčuli onečišćeno fekalijama!

Dulist

Na Osojniku odana počast poginulim braniteljima iz Ploča

Dulist

ŠESTO ISPITIVANJE More na pet plaža nije izvrsne kakvoće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija