Županija

FOTOGALERIJA Trganje, otimanje običaja zaboravu

U samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je ovog petka tradicionalna, šesta po redu, manifestacija „Trganje“. Ovim događajem obilježena je ovogodišnja berba grožđa u Konavlima.

Manifestaciju organizira Agroturizam Konavle s ciljem promoviranja Konavala kao vinogradarskog i vinarskog kraja, te očuvanja naše tradicije i običaja.

Cijeli događaj započeo je srdačnom dobrodošlicom domaćina i berbom bijelog grožđa u fratarskom vinogradu u neposrednoj blizini samostana. Uz grožđe ubrano u vinogradu, manifestaciji su doprinijeli i brojni konavoski vinari i vinogradari donošenjem najboljeg bijelog grožđa na poklon fratru.

Nakon berbe i prikupljanja grožđa počelo se raditi misno konavosko vino na tradicionalan način. Pred mnoštvom posjetitelja u klaustru franjevačkog samostana, cure u narodnim nošnjama, kojima su se kasnije pridružile i gošće iz cijeloga svijeta, demonstrirale su kako se vino radilo u prošlosti. Prerada grožđa nastavljena je na nešto moderniji način, a cijeli događaj završio je posluživanjem tradicionalnog jela bijele menestre za sve posjetitelje uz konavoska crna i bijela vina te muziku uživo.

Ovim događajem Agroturizam Konavle započinje s brojnim podsezonskim aktivnostima.

Agroturizam Konavle i gvardijan franjevačkog samostana zahvaljuju svima koji su se odazvali ovoj akciji, kao i svima koji su do sada sudjelovali u promoviranju Konavala i međusobnog zajedništva. Posebno hvala Dubrovnačko- neretvanskoj županiji, Turističkoj zajednici Općine Konavle i Općini Konavle što su prepoznale važnost ovog događaja i financijski ga podržale.

Pročitajte još

Učenice Medicinske škole mjerile šećer u krvi ispred Sponze

Dulist

PROJEKT ‘INTERREG-IPA CBC’ Metkovskom Domu zdravlja dodijeljeno 316 tisuća eura bespovratnih sredstava

Dulist

PUTEVIMA PROŠLOSTI Zavirite u prostor buduće Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija