Natrag
18.4.2019 15:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTOGALERIJA Studenti i volonteri na Lokrumu skupili više od 150 kilograma otpada!

22.4.2017 @ 16:07 Nikša Miletić Aktualno
50;50

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, danas je na Lokrumu održana akcija čišćenja obale od raznog nakupljeog i doplutalog smeća. Dok su članovi udruge DART pod vodstvom Tee Batinić čistili predio Portoča, studenti Sveučilišta u Dubrovniku pod vodstvom stručne suradnice pri JU Rezervat Lokrum Marije Crnčević obišli su veći dio kopnom dostupnih lokacija na otoku.

– JU Rezervat Lokrum se pridružila ovogodišnjem obilježavanju Zelene i Plave čistke i to u suradnji sa studentima Sveučilišta u Dubrovniku, Odjela za akvakulturu, te njihovim prijateljima i kolegama s Odjela za restauraciju i drugim volonterima. Imali smo zadatak ne samo prikupiti otpad na stijenama i obali nego i jedan zadatak koji bi dugoročno doprinio stanju naše obale i praćenju otpada na način da smo evidentirali sve kritične lokalitete koji su više izloženi morskom otpadu. Popisivali smo vrste otpada koje smo našli. Dominantna je plastika, stiropor i najlon, ali tu je bilo i medicinskog otpada, mreža – rekla je Crnčević.

– Krenuli smo sustavno, ali nismo usjeli prijeći sve lokalitete, posebno one koji su izloženi moru od strane juga, to su naše litice i špilje. Pretpostavljamo da je i taj dio nažalost opterećen otpadom. Lani smo imali akciju čišćenja i podmorja i tada je situacija bila više zabrinjavajuća. Ove godine je bilo manje južina, a pa tako i manje otpada – istaknula je ona.

No, i ove godine pronađeno je više od šokantnih 150 kilograma otpada, od čega 72 kilograma samo na lokalitetu Skalica. Treba naravno istaknuti i kako je osim kilaže bitan je i volumen otpada, poglavito jer mahom dominira plastika.

Treba napomenuti kako je akcija odrađena isključivo a volonterskoj bazi, a studenti koji su sudjelovali su: Sanja Grđan, Maja Bačić, Dora Mihaljević, Lucia Stipčević, Ena Spremo, Ana Visković, Victor Stinga Perusco, Andrea Nikolov, Marino Tomuljić Holjar, Ivana Lokas i Martina Talajić.

Komentari





O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana