Aktualno

FOTOGALERIJA Studenti i volonteri na Lokrumu skupili više od 150 kilograma otpada!

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, danas je na Lokrumu održana akcija čišćenja obale od raznog nakupljeog i doplutalog smeća. Dok su članovi udruge DART pod vodstvom Tee Batinić čistili predio Portoča, studenti Sveučilišta u Dubrovniku pod vodstvom stručne suradnice pri JU Rezervat Lokrum Marije Crnčević obišli su veći dio kopnom dostupnih lokacija na otoku.

– JU Rezervat Lokrum se pridružila ovogodišnjem obilježavanju Zelene i Plave čistke i to u suradnji sa studentima Sveučilišta u Dubrovniku, Odjela za akvakulturu, te njihovim prijateljima i kolegama s Odjela za restauraciju i drugim volonterima. Imali smo zadatak ne samo prikupiti otpad na stijenama i obali nego i jedan zadatak koji bi dugoročno doprinio stanju naše obale i praćenju otpada na način da smo evidentirali sve kritične lokalitete koji su više izloženi morskom otpadu. Popisivali smo vrste otpada koje smo našli. Dominantna je plastika, stiropor i najlon, ali tu je bilo i medicinskog otpada, mreža – rekla je Crnčević.

– Krenuli smo sustavno, ali nismo usjeli prijeći sve lokalitete, posebno one koji su izloženi moru od strane juga, to su naše litice i špilje. Pretpostavljamo da je i taj dio nažalost opterećen otpadom. Lani smo imali akciju čišćenja i podmorja i tada je situacija bila više zabrinjavajuća. Ove godine je bilo manje južina, a pa tako i manje otpada – istaknula je ona.

No, i ove godine pronađeno je više od šokantnih 150 kilograma otpada, od čega 72 kilograma samo na lokalitetu Skalica. Treba naravno istaknuti i kako je osim kilaže bitan je i volumen otpada, poglavito jer mahom dominira plastika.

Treba napomenuti kako je akcija odrađena isključivo a volonterskoj bazi, a studenti koji su sudjelovali su: Sanja Grđan, Maja Bačić, Dora Mihaljević, Lucia Stipčević, Ena Spremo, Ana Visković, Victor Stinga Perusco, Andrea Nikolov, Marino Tomuljić Holjar, Ivana Lokas i Martina Talajić.

Pročitajte još

Počeo volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’

Dulist

MINISTRICA BEDEKOVIĆ POTVRDILA Sigurna kuća na jugu Hrvatske do kraja godine

Dulist

Korisnici Josipovca obilježili Dan kruha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija