Kultura

FOTOGALERIJA Spuštanjem barjaka zatvorena 1045. Festa svetog Vlaha

FOTOGALERIJA Spuštanjem barjaka zatvorena 1045. Festa svetog Vlaha

Spuštanjem barjaka svetoga Vlaha točno u podne danas je završena 1045. Festa svetog Vlaha.

Podsjetimo, svečanost zatvaranja Feste počela je budnicom uz plotune Dubrovačkih trombunjera, a potom hodočašćem na Goricu svetog Vlaha gdje je u svetu misu predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. don Željko Tanjić.

U 12 sati u povijesnoj jezgri nakon prigodnih riječi rektora Parčeve crkve mons. Tome Lučića, uslijedilo je i tradicionalno spuštanje barjaka zaštitnika Dubrovnika.
– Za Dubrovnik se svojedobno otimalo sedam država jer je on biser i jer on vrijedi. Zaboravili su svi oni da je nama, njegovim stanovnicima još i draži i da smo ga spremni braniti u svako doba i da ćemo ga sve bolje čuvati i srdačnije ga braniti. Ono što ne možemo sami, uzdamo se u svog Parca, svetog Vlaha. Živio sveti Vlaho! – rekao je Lučić.

Podsjetimo, Festa svetoga Vlaha otvara se svake godine na Kandeloru, 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem barjaka tog sveca, a središnji dio proslave je 3. veljače kada se održava sveta misa u Crkvi svetog Vlaha, a potom i procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist