Aktualno

FOTOGALERIJA Sjećanje na rat u Imperijalu

FOTOGALERIJA Sjećanje na rat u Imperijalu

'Hrvatska ratna fotografija Dubrovnik 1991. – 1992.' naziv je izložbe koja je otvorena 5. kolovoza u tvrđavi Imperijal na srđu.

Povodom obilježavanja 5. obljetnice otvorenja izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, uz potporu Ministarstva kulture RH, organizirao je ovu tematsku izložbu čiji su autori Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš.

Ovom izložbom šira javnost imala je prigodu, kroz više od sto odabranih dokumentarnih i umjetničkih fotografija istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka, Mila Kovača i Božidara Gjukića, upoznati bogatstvo građe o Domovinskom ratu koja se čuva u Zbirci fotografija i dokumentaciji Muzeja.

Izložene su i umjetničke fotografije slikarice Anne Marie Grill, kao i iznimno vrijedne dokumentarne fotografije spaljenih Konavala i Župe dubrovačke koje je u dramatičnim uvjetima okupacije snimio Tomo Žanetić.

– Posebnu zahvalnost za najveći dio novo prikupljene građe dugujemo Upravi "Slobodne Dalmacije", njenom predsjedniku Miroslavu Iviću, te Matku Biljku, sada uredniku fotografije, koji su nam omogućili pristup i istraživanje u foto – arhivu SD. U tom neiscrpnom vrelu čudesnih ratnih snimaka, pored brojnih fotografija Mila Kovača, za koje smo vjerovali da su nepovratno izgubljene i uništene, sačuvan je i veliki broj fotografija s dubrovačkog područja, čiji autori su najzvučnija hrvatska ratna fotoreporterska imena poput Boža Vukičevića, Željka Maganjića, Feđe Klarića i mnogih drugih – ističu organizatori.

Osim tematike za sve autore zastupljene na ovoj izložbi zajedničko je da su svoje snimke darovali Muzeju kako bi združenim snagama nastavili borbu protiv zaborava i neprimjerenog odnosa društva prema Domovinskom ratu. Otvorenje izložbe prigoda je autorima da još jednom zahvale brojnim braniteljima i građanima koji su izvorne ratne fotografije iz svojih osobnih albuma poklonili Muzeju, pomažući mu na taj način u utvrđivanju istine o našim "danima ponosa i slave".

Uz izložbu, u sklopu ovog programa javnosti je predstavljeno i novo izdanje dvojezičnog kataloga izložbe "Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995." , koju kroz pet godina preživljavanja u gotovo nemogućim uvjetima, prati sve veći interes domaće i strane šire javnosti.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist