Županija

FOTOGALERIJA Prvi smo posjetili nove prostore Općine Konavle!

FOTOGALERIJA Prvi smo posjetili nove prostore Općine Konavle!

Do kraja kolovoza sjedište općine Konavle trebalo bi preseliti iz Vile Banac u nove prostore. Zgrada na ulazu na samu cavtatsku šetnicu neće postati samo administrativno središte Cavtata, već i centar društvenih događanja ovog mjesta.

Cavtat će u novom objektu, u kojem se užurbano završavaju radovi, dobiti novu placu koja će jednim dijelom biti natkrivena, peskariju, ali i sadržaje poput trgovine, kafića, poslovnice, banke.

Moralić novi vlasnik Ville Banac
Potraga za novim prostorima krenula je još krajem 2013. godine kada su općinske vlasti na svojevrstan način postale ‘beskućnici’. Naime, njihov dugogodišnji dom, Villa Banac, pripala je obitelji Ivanović, nasljednicima obitelji Banac. Obitelj Ivanović još je 1997. godine sudskim putem zatražila povrat imovine, a vrijednost same vile bila je procijenjena na nešto više od četiri milijuna eura. Danas je vila, koja vapi za obnovom, opet promijenila vlasnika. Villu Banac kupio je, Enver Moralić, osamdesettrogodišnjak koji je prošle godine držao zavidno 25. mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata. Iako je njegovo ime službeno upisano u vlasničkim knjigama, po Cavtatu se mogu čuti priče kako je Moralić posao kupnje odradio za Ruse, s kojima je izgradio bliske poslovne odnose, posebno u vrijeme kada je vladao naftnim biznisom. Općina, posljednjih godina, što nam je potvrdio i načelnik Konavala Božo Lasić, nije plaćala najamninu, a preseljenje dočekuju s nestrpljenjem.
Zapravo čeka se samo namještaj, a DuList je dobio priliku i prvi prošetao prostorima nove Općine!

Placa, peskarija, butige
U prizemlju zgrade će biti živo. Dosad su Cavtaćani, zbog nedostatka adekvatnog prostora za placu, bili zakinuti, a sada dobivaju natkriveni prostor te peskariju za koju je već kupljena te postavljena moderna oprema. Interes za prostore u prizemlju je velik. Trgovačkim lancima je primamljivo imati butigu na ovoj lokaciji, s lijeve strane od glavnog ulaza će biti smješten ugostiteljski objekt, a nasuprot njega banka. Ipak, s natječajem za davanje u najam poslovnih prostora ćemo pričekati nakon tehničkog prijema zgrade koji je predviđen za 10. kolovoza – ispričao nam je Mario Curić, pročelnik konavoskog Upravnog odjela za opće poslove, mjesnu samoupravu i društvene djelatnosti. Sami radovi na izgradnji općinskog sjedišta započeli su na jesen 2016. Idejno rješenje potpisuje dubrovačka tvrtka Alfaplan, a prema riječima pročelnika Curića, investicija je vrijedna 13 milijuna kuna s PDV-om.

Uredi s pogledom
Zgrada je opremljena lifterom kako bi osobe s invaliditetom imale nesmetani pristup, a pod zemljom je smješten garažni prostor s nekoliko parking mjesta i teretnim liftom za placu. Na sljedeća dva kata prostiru se novi, funkcionalni općinski uredi, pisarnica, općinska vijećnica, uredi pročelnika i administrativnog općinskog osoblja. Iako ne pretjerano velik, čak i trostruko manji od dosadašnjeg u Villi Banac, novi ured načelnika Lasića postaje ogroman, čim se primaknete prozoru. Od tamo se pruža prekrasan pogled na cijeli ulaz u Cavtat, stare krovove i put Ante Starčevića. No i pročelnici se ne mogu žaliti na pogled. Imat će Cavtat pod budnim okom iz svih pozicija.

DODATNI SADRŽAJI Cavtatska knjižnica, Internet korner…
Radovi na općinskom sjedištu nisu jedini koji se ubrzano privode kraju. U prostorima u vlasništvu Općine Konavle, tik do ureda Turističke zajednice, uskoro će biti otvorena cavtatska knjižnica te čitaonica i Internet korner. Budući da je i dosadašnji prostor knjižnice na adresi Anice Bošković 28 bio neprimjeren, a uz to i u povratu, Općina nije željela da ih ta situacija dočeka nespremne. Prizemlje buduće knjižnice bit će multifunkcionalno. Tamo će biti smještena čitaonica i Internet korner, a moći se održavati i knjižničarski program te književne promocije. Na katu će biti smještena sama knjižnica, za koju je Ministarstvo kulture osiguralo iznos od 100 tisuća kuna za nabavu polica za knjige. Cavtatska knjižnica koja djeluje kao ogranak Narodne knjižnice Grad posjeduje fond koji broji 9428 jedinica građe.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist