DuList IN

FOTOGALERIJA Pršut je kralj Food Stylinga

FOTOGALERIJA Pršut je kralj Food Stylinga

Suhomesnati proizvodi najfotogeničniji su, izjavila je food blogerica Sandra Rončević na radionici fotografije hrane Food Styling u Turističkom informativnom centru na Pilama.

Druga je to po redu takva radionica u sklopu Good Food festivala, a privukla je popriličnu publiku, jer kako kaže Rončević, te radionice se inače izvode s malim brojem ljudi.

– Što je najbitnije za fotografiju hrane? Svjetlo i boja, a svjetlo je broj jedan i od njega krećemo. Postoje dva tipa fotografije hrane. Jedan je kada ju slažemo kod kuće i kontroliramo uvjete pa ju slažemo najbolje što možemo. Takvom fotografijom se uglavnom bave blogeri i hobisti. Drugi tip je onaj gdje ne kontroliramo uvjete. U takvim slučajevima ne koristimo blic, jer on napravi sjenu. Kako ćete prepoznati blogera u restoranu? Tako da obično netko pored njega sjedi i osvjetljava tanjur svojim mobitelom – šaljivo je radionicu otvorila Rončević

Radionica teži poučiti sve amatere i željne fotografe hrane trikovima zanata, u ovom slučaju blogova o hrani. U programu namijenjenom prvenstveno onima koji nisu upoznati s osnovama fotografije Rončević je pokazala mnoge tehnike koje se koriste pri dobivanju najboljih fotografija hrane. Primjerice korištenje danjeg svjetla kada je god to moguće, ili makro leća za one koji imaju fotoaparate, a hranu je poželjno postaviti netom prije fotografiranja. Kut fotografije je također od velike važnosti, a Rončević je spomenula i neke popularnije načine slikavanja, kao što je ‘flat lay’, gdje se hranu fotografira iz potpuno okomitog kuta.

– Ovo nije radionica za one koji o fotografiji znaju puno ili čak previše. Ne radi se o tehničkoj radionici već laganoj šetnji kroz glavne trikove, i savjete svima koji tanjur vole kliknuti prije nego njegov sadržaj i pojedu. Fotografija hrane danas je sveprisutna, možda radi društvenih mreža, a možda jer je ona iz nas izvukla ono najbolje, da svijetu pokažemo što volimo raditi. Volimo se fotkati kada negdje putujemo, volimo podijeliti slavlja i rođendane, a volimo pokazati i ono što jedemo – pojasnila je Rončević.

Rončević se stilizacijom i fotografijom hrane bavi kao hobijem, a tijekom radionice je rado dijelila korisne savjete. Naglasila je kako je najbitnije, osim slaganja i fotografiranja, hranu i pojesti, čime je pozvala i sudionike na zakusku svega što su dotada slikali.

A što smo mi naučili o fotografiranju hrane pogledajte u fotogaleriji!

 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist