Aktualno

FOTOGALERIJA: PRORAČUN NIJE PROŠAO Slijede prijevremeni izbori?!

FOTOGALERIJA: PRORAČUN NIJE PROŠAO Slijede prijevremeni izbori?!

Dubrovniku najvjerojatnije predstoje prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće nakon što na današnjoj sjednici tog tijela nije usvojen Prijedlog proračuna za 2015. godinu.

Ukupno 11 glasova podrške bilo je nedovoljno za usvajanje glavnog financijskog dokumenta Dubrovnika za sljedeću godinu, s obzirom da se Proračun mora usvojiti većinom svih vijećnika, odnosno s najmanje 13 glasova ZA.

Potporu proračunu, odnosno HNS-ovom gradonačelniku Andru Vlahušiću uskratilo je troje vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, uključujući i predsjednika Gradskog vijeća Nika Bulića, potom dva vijećnika Hrvatskih laburista stranke rada, jedan vijećnik HSLS-a, tri vijećnika liste Srđ je Grad.

S druge strane, europarlamentarka HDZ-ova Dubravka Šuica za govornicom je rekla kako ”neće glasovati ZA proračun jer HDZ teče njezinim venama, ali kako će biti suzdržana.”

”Mislim kako je ovaj Proračun dobar i zato ću biti suzdržana”, rekla je Šuica koja se time otvoreno suprostavila odluci Gradskog odbora stranke zbog koje je HDZ jučer ostao bez vijećnice Dubravke Marunčić koja je nakon 22 godine odlučila istupiti iz stranke kako bi danas podržala Vlahušića.

Primjer Dubravke Šuice slijedila su i dva vijećnika DDS-a koji su podigli žute palice.

Također, iako je Gradski odbor SDP-a odlučio uskratiti svoju podršku proračunu, odnosno Vlahušiću, te je svoju odluku javno obznanio na konferenciji za novinare u srijedu, SDP-ov vijećnik Božidar Memed na stranačku stegu se oglušio i dao potporu Vlahušićevom proračunu, a isto je napravila i njihova druga vijećnica Tatjana Šimac Bonačić.

Povjerenje Vlahušiću dalo je pet vijećnika koalicije HNS-HSS, jedan vijećnik HSU-a, tri nezavisna vijećnika, te spomenut dvojac iz SDP-a.

Inače, prema zakonskim propisima RH ako se proračun jedinice lokalne samouprave za sljedeću godinu ne donese do 31. prosinca tekuće godine pokreće se procedura za prijevremene izbore, a Vlada imenuje povjerenika koji će u međuvremenu upravljati Gradom. Postoji mogućnost da se ovakav proračun još jednom da na izglasavanje vijećnicima, no gradonačelnik Vlahušić je već najavio kako će to napraviti ”samo ako unaprijed bude imao 13 potpisa podrške vijećnika.”

Također postoji i mogućnost izglasavanja Odluke o privremenom financiranju koja bi ‘kupila’ dodatna tri mjeseca vremena prije pokretanja procedure za prijevremene izbore, no nju mora izglasati Gradsko vijeće, isto ono koje je odbilo izglasati Proračun i tako ‘srušiti’ gradonačelnika Vlahušića.

Inače, rasprava o proračunu je trajala više od pet sati.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist