Aktualno

FOTOGALERIJA Procesija Gradom na Veliki petak

FOTOGALERIJA Procesija Gradom na Veliki petak

Nakon obreda Velikog petka koje je u dubrovačkoj Katedrali predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, ulicama povijesne jezgre grada uslijedila je procesija s relikvijom drveta Isusovog križa, koja se čuva u katedralnoj riznici.

Nakon prostracije i klečanja celebranata u šutnji pred oltarom u Katedrali, uslijedila je služba riječi s pjevanjem muke i sveopćom molitvom Crkve, klanjanje križu te pričest vjernika hostijama koje su posvećene dan ranije, a nakon obreda vjernici su pratili pripadnike klera predvođene dubrovačkim biskupom Uzinićem.
– Veliki je petak, prisjećamo se muke Isusove. Kad je prvi put shvatio da je njegov put muka i smrt, a potom i uskrsnuće, rekao je učenicima da se odreknu samog sebe i uzmu svoj križ i krenu za njim. Oni tada nisu bili spremni. Isus je bio superiorniji od drugih jer je prihvatio svoj križ, a time i križ svih ljudi svih vremena. Zbog toga je jedino on bio slobodan. Svi su oni bili robovi svoje zavisti i strahova i obzira, On je bio slobodan jer je u svom križu prihvatio i križeve čovječanstva. Zato je njegov križ, križ u kojem se nalazi spasenje svih nas – rekao je ovom prigodom Uzinić.
– Križ je prokletstvo ako ga se ne prihvati. On je sredstvo spasenja ako ga se u ljubavi prihvati i nosi. Najteži je onaj križ koji se ne prihvati. Prihvatimo svoje križeve i poslanje koje Bog ima sa svakim od nas – rekao je Uzinić.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist