Kultura

FOTOGALERIJA Ovog petka Dubrovnik se prisjetio velikog Pulitike…

FOTOGALERIJA Ovog petka Dubrovnik se prisjetio velikog Pulitike...

Maja Nodari, poznata dubrovačka povjesničarka umjetnosti i konzervatorica, ovog petka pripremila je uistinu pravu poslasticu za ljubitelje velikog dubrovačkog umjetnika Đura Pulitike.

‘Uspomena na Đura Pulitiku’, sjećanja na njega i njegov rad, bila su vezana za prostor atelijera, s osvrtom na aktualni postav, te pripovijest upravo o tom prostoru, koji je Pulitiki bio drugi dom. Novi stalni postav pripremila je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik posebno za ovogodišnju Noć muzeja koja se održala 26. siječnja, kada smo obilježili 96. godišnjicu rođenja Đura Pulitike.

Nakon predavanja, klaviristica Ivana Jelača odsvirala je ‘Nocturno za Đura’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika a na programu su bila ‘Nocturna’ Ferda Livadića i Frédérica Chopina, kojeg je Pulitika tako rado slušao.

Đuro Pulitika, poznati dubrovački slikar rodio se 1922. godine na Bosanci. Slikarsko iskustvo stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu da bi se nakon završetka Akademije vratio u rodni Dubrovnik, gdje je živio i stvarao. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Zajedno s Antunom Maslom i Ivanom Dulčićem činio je poznati dubrovački slikarski trolist. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York…) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu. Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine.

Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist