Grad

FOTOGALERIJA Na tisuću stranica ‘Zagonetke pobjede’ ratna sjećanja 500 dubrovačkih branitelja

FOTOGALERIJA Na tisuću stranica 'Zagonetke pobjede' ratna sjećanja 500 dubrovačkih branitelja

Knjiga ”Zagonetka sjećanja” u kojoj se nalaze ratna iskustva 500-tinjak sudionika Domovinskog rata na širem dubrovačkom području iz 1991. godine predstavljena je u subotu u tvrđavi Revelin u Dubrovniku.

Kako je ovom prilikom istaknuo autor Oliver Pezo, cijeli projekt počeo je još 2007.godine sa željom snimanja dokumentarnog filma.

– Nakon osam godina snimanja po raznim terenima šireg dubrovačkog područja napravljena je ta knjiga od tisuću stranica. Snimili smo oko 80 sati materijala i to nije bilo moguće staviti u jedan film tako da smo napravili knjigu u kojoj se nalazi oko 500 sudionika sa svojim sjećanjima. To je jedno memoarsko gradivo koje će poslužiti za shvaćanje oko toga što se događalo na ovom prostoru – rekao je Pezo te na novinarski upit što je odgovor na zagonetku pobjede u njegovoj knjizi odgovorio kako se do toga može doći jedino čitanjem knjige.

-Srce, emocija i ljubav, ustrajnost kao i želja da se obrani Hrvatska od agresora – rekao je on.

Jedan od osnivača udruge Art Format koja vodi cijeli projekt nazvan ‘Imperial Docvmenta’, Mario Bukvić istaknuo je kako ponekad nije bilo jednostavno uvjeriti branitelje u njihove iskrene namjere.

– Sjetite se svih razgovora i dogovora. Bilo je pitanja tko je sve ovo naručio i tko stoji iza cijele priče – prisjetio se Bukvić te napomenuo kako ovaj projekt neće završiti knjigom.

-Što se prije nađu dobri ljudi koji će prepoznati kako ne možemo znati tko smo ni kuda idemo ako ne znamo odakle smo došli, tim prije se vidimo i na premijeri filma – rekao je Bukvić.

Inače, knjiga o najtežim dubrovačkim ratnim danima pod nazivom “Zagonetka pobjede” nastala je kao rezultat sedmogodišnjeg istraživanja događaja koji su obilježili kraj 1991. godine, u ključnoj fazi Domovinskog rata na krajnjem hrvatskom jugu. Samo istraživanje pokrenuto je 2007. godine iz uvjerenja kako je potrebno trajno zabilježiti brojna svjedočanstva i pretočiti ih u dokumentarni film.

U knjizi se nižu transkripti sa snimanja istoimenog filma, a prikazat će ljude koji su branili Dubrovnik prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i osnivanja Hrvatske vojske.

Prema najavama iz ove udruge ‘’Zagonetka pobjede’’ je do sada najsveobuhvatnije istraživanje provedeno na nekoj od hrvatskih bojišnica iz 1991. godine, a po završetku ovog projekta uz knjigu će biti predstavljen i filmski serijal, izložba I internetska galerija s oko 750 sudionika obrane šireg dubrovačkog područja iz 1991. godine.

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist