Zanimljivosti

FOTOGALERIJA Mladi dominikanci položili prve zavjete i predali se poslanju

FOTOGALERIJA Mladi dominikanci položili prve zavjete i predali se poslanju

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja u dominikanskoj crkvi u Dubrovniku u nedjelju 24. kolovoza, četvorica novaka Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije položili su svoje prve i privremene redovničke zavjete te tako obećali posluh fr. Anti Gavriću, provincijalu Hrvatske dominikanske provincije, i njegovim nasljednicima, u trajanju od tri godine.

Ovom svečanom činu osim rodbine zavjetovanika, prisustvovali su i mnogobrojni vjernici i prijatelji ovog samostana i Dominikanskog reda.

Provincijal Gavrić je u propovijedi naglasio da četvorica novaka polaganjem zavjeta čitave sebe u potpunosti predaju onom poslanju koje je Bog preko sv. Dominika povjerio cijelom Redu propovjednika (dominikancima). Naglasio je da činom zavjetovanja zapravo pokazuju da su oni, ali i cijeli Dominikanski red, otvoreni potrebama Crkve i svijeta. Iako ne znaju kamo će ih to potpuno predanje odvesti, oni se spremno predaju i daruju čitave sebe, kazao je provincijal, nakon čega je citirao i bivšeg vrhovnog poglavara Reda propovjednika fr. Timothy Radcliffa koji je kazao da kada je položio svoje prve zavjete to je bio kraj bilo kakve njegove karijere, od tog trena postao je „samo redovnik i ništa više“, a upravo to čine danas i ova četvorica novaka.

Na kraju misnog slavlja provincijal je zahvalio svima koji su molitvama podupirali ovogodišnje novake, a preporučio je i novu generaciju od čak 11 novaka koji će doći u Dubrovnik u novicijat, što će biti jedna od najvećih generacija novaka u povijesti Hrvatske dominikanske provincije, a svakako najveća u zadnjih nekoliko desetaka godina.

Svojom pjesmom slavlje je animirao VIS Veritas, koji i nakon toliko godina neprekidnog djelovanja u ovoj crkvi nastavlja uvijek iznova oduševljavati.
Četvorica zavjetovanika su fr. Domagoj Marija Duvnjak (Zagreb, rođ. 1991.), fr. Matej Reginald Biklić (Zagreb, rođ. 1994.), fr. Gabriel Matej Baćak (Zagreb, rođ. 1994.) i fr. Ivan Zrno (Split, rođ. 1995.), te sada odlaze na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavljaju svoje obrazovanje, ali i redovničku formaciju.

Šime Zupčić

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist