Kultura

FOTOGALERIJA Maja Grgić i Bow vs Plectrum jazzom začarali Knežev dvor

Nagrađivana dubrovačka jazz pjevačica Maja Grgić održala je s jazz duom Bow vs Plectrum zanimljiv koncert u Kneževom dvoru u četvrtak navečer u sklopu 6. Međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’.

Podsjetimo, Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), nastao s idejom o spajanju dva žičana instrumenta različite tradicije sviranja. Kontrabas, sviran gudalom, i hrvatski tradicionalni instrument, tambura, svirana nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom čine jedinstvenu i svježu kombinaciju na cjelokupnoj glazbenoj sceni.

Glazba koju ovaj duo Bow vs Plectrum izvodi kombinira mnoge glazbene stilove, ali je ipak svoje temelje našla u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza. U originalnim kompozicijama koje skladaju i Hojsak i Novosel isprepliću se razni folklorni motivi i nepravilni ritmovi karakteristični za glazbu odakle dolaze, harmonijski jezik suvremenog jazza i virtuozne improvizacije u kojima pokazuju puni potencijal svojih instrumenata.

Maja Grgić bavi se glazbom od najranijeg djetinjstva. Godine 2008. osvaja strukovnu nagradu ‘Status ka’o najbolji mladi vokalni instrumentalist, a 2009. osvaja nagradu ‘Porin’ za najbolju jazz skladbu za album ‘Crno Bijelo – Joe and Maja Kolektiffn’ na kojem se pojavljuje kao autor glazbe, stihova te vokalistica. Njen nosač zvuka je također nominiran za najbolji jaz album godine. Osim na svojim projektima, Maja je sudjelovala na mnogim drugim nosačima zvuka kao vokalistica i tekstopisac. Nastupa u Norveškoj, Kini, Karibima, Engleskoj, Njemačkoj s brojnim glazbenicima, big bandovima te simfonijskim orkestrima.

Pročitajte još

DVIJE IZVEDBE ‘Tri sestre’ Boba Jelčića u parku Gradac

Dulist

U Sponzi otvorena izložba Ivane Dražić Selmani ‘Horizonti sjećanja’

Dulist

KLAVIRSKI RECITAL U DVORU Jurinić očarao publiku Spomenikom Beethovenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija