Kultura

FOTOGALERIJA Koncert dubrovačkih opernih diva

Koncert dubrovačkih opernih diva u crkvi sv. Vlaha

U sklopu Feste Dubrovnik održan je koncert dubrovačkih opernih diva Diane Hilje, Dubravke Mušović Šeparović, Ilijane Korać i Laure Hladilo u crkvi Sv. Vlaha.

Dubrovačke operne dive nastupile su uz pratnju gudačkog kvarteta DSO-a u sastavu Darko Linarić i Mara Đurović na violini, Lidija Martinović na violi i Ani Stjepović na violončelu.

Ovu hladnu dubrovačku večer tako su okupljeni ugrijali uz glasove četiriju diva, a kako je bilo na koncertu donosi Vam naša Tea Stjepović.

O izvođačima:

Prvakinja opere HNK u Zagrebu, Diana Hilje, rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodećih mezzosopranistica u Hrvatskoj. Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj kući, a kao gost nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi. Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu.

Laura Hladilo, mezzosopranistica, rođena je 1994. godine u Dubrovniku. Pohađa 3. razred srednje Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku, odjel solo pjevanja u klasi profesorice Dubravke Hilje. Sudjelovala je na međunarodnom natjecanju glazbene mladeži gdje je nagrađena izravnim nastupom u finalu 17.-og Lions Grand prix-a u Rijeci.

Dubravka Mušović Šeparović, mezzosopranistica, rođena Dubrovkinja, u Zagrebu je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 1993. godine te na Muzičkoj Akademiji 1998. u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav, gdje je i magistrirala. U Hrvatskoj se usavršavala kod Ruže Pospiš Baldani, a u inozemstvu redovito kod Eve Blahove i Anne Reynolds. Od svojih početaka Dubravka je interpretirala velike uloge. U inozemstvu je debitirala kao Carmen u Statni Operi Prag 2000., n ponovno interpretira u Brnu 2002. gdje debitira i kao Amneris 2003. godine. U svojoj je karijeri uspješno ostvarila brojne uloge, kao što su Eboli u Don Carlosu, Begbick u Weilovoj operi Mahagonny, Adalgise u operi Norma i Fricke u Wagnerovoj operi Das Rheingold te dobiva izvrsne kritike u prestižnom časopisu Opernewelt. Na Dubrovačkim ljetnim igrama dobitnica je Orlanda 2000. i 2013. godine.

Ilijana Korać, rođena u Mostaru 1988. nakon završene Osnovne glazbene škole “Čerin”, upisuje flautu i solo pjevanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, gdje 2006. godine maturira flautu u klasi mr. art. Ines Ivanjek. Iste godine upisuje Muzičku akademiju u klasi doc. Renate Penezić gdje stječe titulu mag. art. flaute. Kao izvrsna studentica akademsku godinu 2009./10. usavršavala se u Ljubljani na „Akademiji za glazbo“ u klasi prof. Mateja Zupana. Dolaskom u Zagreb, nastavlja školovanje solo pjevanja na Glazbenoj školi Pavla Markovca, u klasi mr. art. Nataše Šurine. Solo pjevanje kao drugi studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana diplomirala je 2013. Osvojila je sedam prvih nagrada u disciplini flauta te uspješno sudjelovala na međunarodnom natjecanju „Anton Eberst“ u Novom Sadu.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist