Politika

FOTOGALERIJA IZBORI 2016. Tepeš: Moramo se pripremiti za izbjeglički val, nijedan migrant ne smije preko Prevlake

FOTOGALERIJA IZBORI 2016. Tepeš: Moramo se pripremiti za izbjeglički val, nijedan migrant ne smije preko Prevlake

Nositelj liste za Hrvatski sabor za desetu izbornu jedinicu Ivan Tepeš (HSP AS) rekao je u subotu u Dubrovniku kako se Hrvatska mora pripremiti za novi izbjeglički val te kako je katastrofa za nacionalnu sigurnost ukoliko je u Srbiji u petak zaista uhićen hrvatski obavještajac.

Tepeš se u pratnji kolega s liste u desetoj izbornoj jedinci obratio novinarima ispred crkve svetog Vlaha u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a pozvao je hrvatske institucije da daju obrazloženje cijele situacije.
– Događaju se i špijunske igre na Balkanu, ja se nadam da ovo što se dogodilo u Srbiji nije propust hrvatskih obavještajnih službi jer bi to bila katastrofa. Prvenstveno moramo poraditi na pitanju nacionalne sigurnosti jer ako je istina ovo što se piše u Srbiji onda je to katastrofa za hrvatsku nacionalnu sigurnost. Pozivam institucije da nam obrazlože o čemu se radi – rekao je Tepeš te dodao kako Hrvatska mora ozbiljno poraditi na novom izbjegličkom valu.
– Sve očitije je da će nas sustići taj izbjeglički val negdje u rujnu ili listopadu, a nikako se ne smije dozvoliti da preko Prevlake prođe ijedan migrant, to bi bila katastrofa za hrvatski turizam, pogotovo u južnom dijelu. S obzirom da su zatvorene granice Mađarske i Slovenije, ne smijemo dozvoliti da se s ove južne strane naša granica otvori – istaknuo je on.
Tepeš je ovom prilikom rekao i kako Hrvatska mora napraviti sve što je u njezinoj moći da ne dođe do referenduma o otcjepljenju tzv. Republike Srpske.
– Kada govorimo o vanjskoj politici Hrvatske moramo se osvrnuti na situaciju u BIH. Tamo situacija vrije, vidimo što Dodik radi oko referenduma za otcjepljenje tzv. Republike Srpske. To je tvorevina koja je nastala na genocidu i Hrvatska mora uložiti sve napore da do tog referenduma ne dođe, a kamoli da ti rezultati ne budu priznati niti u samoj BiH niti u susjedstvu ili EU i svijetu –  rekao je on.
Tepeš je ustvrdio kako su listom za Sabor podjednako pokrili i Dubrovačko-neretvansku i splitsko dalmatinsku županiju, a napomenuo je kako je Dubrovnik ”slijepo crijevo prometne povezanosti Hrvatske”.
– Govoreći o prometu govorimo o vanjskoj politici jer upavo inzistirajući na uspravnici Baltik Jadran, dovršenju koridora 5 C, izgradnji Jadransko-jonske autoceste umjesto slijepog crijeva Dubrovnik će postati geostrateško žarište i prometno čvorište srednje i jugoistočne europe. Danas u Dubrovniku mahom dolaze turisti na kruzerima, nama je u interesu da Dubrovnik bude destinacija koja će biti cestovno povezana od sjeverne Italije i Turske i dalje prema Kini, ali i od sjeverne i srednje europe pa do Mediterana – smatra on.
Iz HSP AS-a su opovrgnuli da njihov dubrovački gradski vijećnik Ivan Šimunović više ne surađuje s lokalnim HDZ-om, već istaknuli kako će ”ruka biti dignuta za sve odluke koje su na korist građana”, a odgovarajući na novinarski upit Tepeš je ustvrdio kako ih je od visokopozicioniranih članova napustio samo riječki liječnik Ivan Kirin. On je naime, upravo u Dubrovniku dao ostavku na članstvo u stranci i prešao u redove HDZ-a.
– Nismo izgubili nijednog člana, otišao je samo dr. Kirin, a dolaze nam novi članovi, od onih koji nikada nisu bili u nijednoj stranci, ali i mladi koji nikad nisu bili u nijednoj stranci i branitelji. Moram priznati da nam ne dolaze ljudi koji su nekada bili članovi SDP-a, HNS-a ili SDSS-a – zaključio je Tepeš.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist