Grad

FOTOGALERIJA Greenpeace ogromnim transparentom na brodu nadomak Grada uputio jasnu poruku

FOTOGALERIJA Greenpeace ogromnim transparentom na brodu nadomak Grada uputio jasnu poruku

Aktivisti Greenpeacea na svom brodu ‘Rainbow Warrior III” u Dubrovniku su u ponedjeljak nadomak povijesne jezgre razvili višemetarski transparent između jedara protiv upotrebe jednokratne plastike kako bi upozorili na sve veću zagađenost Jadranskog mora i Mediterana.
”Rainbow Warrior” je u sklopu europske turneje ”Više Mediterana, manje plastike”,doplovio prvo u Rijeku, potom na Mljet, a u nedjelju i u Dubrovnik.
FOTOGALERIJA Voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić rekla je kako je količina plastike u Mediteranu alarmantna.
– Rainbow Warrior III nam je došao u Hrvatsku u sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Kampanju smo pokrenuli s Španjolskom, Italijom, Grčkom i Bugarskom. Želimo zaštiti Mediteran i Jadran od plastike. Već sada nam pluta 1455 tona plastike i to je alarmantno stanje. Neke plastične predmete poput žličica za miješanje kave ili štapića za uši koristimo par sekundi međutim ostaju u okolišu stotinama godina. To je apsurdna situacija i mi želimo eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu. Sad je pravi trenutak za djelovajne jer Europska unija raspravlja o propisima o otpadu i plastici. Zato i jesmo pokrenuli peticiju da građani podrže mjere kojima će smanjiti upotrebu jednokratne plastike – istaknula je ona te dodala kako su na Mljetu prije dolaska u Dubrovnik snimili šokantne fotografije plastičnog otpada na ekološkoj brani.
Kapetan ”Rainbow Warriora” Peter Willcox rekao je kako se plastika sve više nakuplja u Mediteranu, te da je situacija došla do točke koja se ne može ignorirati.
– Najgori dio je što je 95 posto plastike u oceanima mikroskopske veličine, ne možete je vidjeti, ali ribe i ptice je jedu. Utječe na život u morima, a općenito govoreći, način na koji mi tretiramo more nije način na koji farmer tretira svoje polje. Nismo razvili smisao za brigu, mi ulovimo najviše ribe što možemo, a zemlja s najviše ribe pobjeđuje. To nije pravilan način za održivo izlovljavanje. Da smo ozbiljni u korištenju oceana kao izvora hrane, pustili bi ga da se oporavi i onda bi provodili održiv program izlova – rekao je Willcox te napomenuo kako je i on ostao šokiran količinom plastike u moru pokraj Nacionalnog parka Mljet.
Inače, po podacima Greenpeacea, u svjetskim razmjerima 60 do 80 posto morskog otpada čini plastika, a prosječna gustoća plastičnog otpada u sredozemnom bazenu je komad plastike na svaka četiri četvorna metra.
Greenpeaceov brod je u Rijeku uplovio 10. srpnja, na obljetnicu miniranja i potapanja prvog “Rainbow Warriora” 1985. godine. Iz Greenpeacea su naveli da su taj brod u Novom Zelandu potopile francuske tajne službe, kada je prosvjedovao protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan broda Rainbow Warrior III i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.
Rainbow Warrior III je prije Hrvatske posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace sa znanstvenicima provodio istraživanje mora, a nakon jutrošnje akcije otplovio je u Grčku odakle će ići i u Bugarsku.
Greenpeace je neovisna globalna organizacija kojoj je misija zaštita i očuvanje okoliša te promicanje mira, a za svoje djelovanje ne prihvaća donacije vlada, Europske unije, kompanija ni političkih stranaka.

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist