Kultura

FOTOGALERIJA ‘Dubrovnik je divan, a ovaj seminar nezaboravno iskustvo!’

FOTOGALERIJA 'Dubrovnik je divan, a ovaj seminar nezaboravno iskustvo!'

‘Preživjeli smo’, kaže kroz smijeh maestro Uroš Lajovic, ‘radili smo i po šest sati dnevno’. Ovu subotu je naime završio šesti Međunarodni majstorski seminar iz orkestralnog dirigriranja velikim koncertom u Revelinu a polaznici su revno radili kako bi usavršili svoja znanja u ovoj plemenitoj vještini.

Od protekle nedjelje, jedanaest polaznika dirigiralo je pod vodstvom ovog glasovitog maestra a svoje vještine pokazali su večeras ravnajući Dubrovačkim simfonijskim orkestrom za kojeg imaju samo riječi hvale. Uz slobodan ulaz, publika je uživala u ‘Idili’ Blagoje berse, ‘Simfoniji u E duru, KV. 543’, W. A. Mozarta, kao i u Beethovenovoj slavnoj ‘Eroici’, Simfoniji br. 3.

Pred samu večer, s maestrom Lajovicem podijelili smo impresije ovogodišnjim seminarom, orkestrom i Dubrovnikom samim.

– Dobro smo se spremili. Ovogodišnji sudionici, koji dolaze iz iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Tajvana i Grčke. Zaista, ova godina je bila jako uspješna a taj razred je jako šarolik. Vide se razlike među njima, tko ima diplomu a tko ne. No, bitno je studirati i razvijati se, učiti – ističe maestro nabrajajući svoje učenike.

– Sjajni su! Ante Sladoljev, Heng-Yi Pao, Dominik Steklasa, Tomaž Kukovič, Luka Hauser, Roberto Castro, Amna Husejnagić, Pantelis Kogiamis, Dunja Vejzović, Pierre Pichler i David González Hernández ove godine sudjeluju u seminaru. Iznimno sam zahvalan i fondu koji je ovo sve omogućio – dodao je maestro uz napomenu kako je ovaj seminar ‘uistinu jedinstvena ideja’. Podsjetimo, organiziran je u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Fonda Lovro & Lilly Matačić, utemeljenog 1987. godine u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly, kako bi se pomagali mladi i talentirani glazbenici.
– Jako samo dobro poznavao Matačića, zanimljiv i drag čovjek i drago mi je da je došlo uopće do ove ideje. Fondovi ovakve vrste su jako rijetki i iznimno važni jer studenti dirigiranja nemaju priliku raditi sa svojim insturmentom. A od njih se očekuje da su najbolji, najiskusniji… Zbog toga je ovakav seminar jako bitan – kaže nam mestro, dodavši kako se godinama zalaže da bude upravo u Dubrovniku. Orkestrom je, kaže, oduševljen.

– Dubrovački simfonijski orkestar ima strpljenja za nas i suradnja je uzajamno sjajna i jako uspješna. Ne odaju dojam da im je teško ili da im se ne da, vidi se da vole to što rade – ističe maestro uz kritiku gradu samom…

– Upoznao sam Dubrovnik prije čestrdeset godina, to je neusporedivo s ovime danas. Danas, rekao sam već i prije to, u Dubrovnik navaljuje samo ološ. Jednostavno, nepojmljivo. Da su navečer koncerti a da sa strane svira neka druga glazba, to je za mene – smak svijeta. Vidi se samo novac, to je taj ološ što vidim i što sam htio reći – oštro je poručio maestro pred koncert.

Dojmovi polaznika

Treća je ovo godina da se seminar organizira u Dubrovniku te da se na taj način pomaže mladim dirigentima kako bi razvijali svoja znanja i vještine u orkestralnom dirigiranju. Nekoliko njih rado je podijelilo svoje dojmove za DuList…

Pantelis Kogiamis
– Pružila mi se nevjerojatna prilika studirati u Beču s maestrom Lajovicem. Završio sam studij i vidio kako će održati masterclass, odnosno ovaj seminar i rekao sam sam sebi: ‘Moram mu se pridružiti, još jednom biti inspiriran njime’. Jednostavno, htio sam još jednom upiti ono znanje koje mi je već jednom pružio. Kolege su jako dragi i pristojni, vrlo smo kolegijalni, razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja… Orkestar je fenomenalan – sjajno regiraju na nas, a djela koja izvodimo su iznimno teška. Zato je jako dobro i za nas raditi na ovako teškim komadima s orkestrom. Grad je također prekrasan, iako je zima i nema puno ljudi. No to je dobro za nas jer možemo i šetati i uživati u njemu. Hrana je također sjajna. Sve zajedno je divno i pristojno, baš kao u Grčkoj.

Ante Sladoljev
– Student sam u Zagrebu kod profesora Mladena Tarbuka, završavam petu godinu dirigriranja, a počeo sam kao i kolega Kogiamis s maestom Lajovicem u Zagrebu raditi prve dvije godine. Sad sam došao na masterclass u Zagrebu kako bih ponovio i dobio još znanja od maestra. O seminaru mogu reći sve najbolje i istaknuti kako su orkestralni muzičari jako topli, ponekad daju i kritiku što je jako konstruktivno i korisno za mladog dirigenta, a profesor nas je jako puno naučio u ovih tjedan dana. Grad je prekrasan, od kulture do zraka!

David González Hernández
Mogućnost da dođem ovdje prvi put se spomenula prošlog ljeta, jer sam upoznao pobjednicu jednog jednog natjecanja u Cordobi koja mi je preporučila ovaj seminar. Preporuka je došla i od Radovana Cavallina koji mi je rekao sve o orkestru i o gradu. Ovo iskustvo za mene je bilo i više nego odlično, dijeliti znanje s kolegama iz drugih zemalja je neusporedivo s ičime. Bez pritiska, bez problema. Orkestar je otvoren i za davanje i za primanje informacija, i užitak je raditi s njima. Možda pak dođem dirigirati u Dubrovnik, kao nadam se i ostali kolege s ovog seminara.

Heng-Yi Pao
Trenutno studiram u Beču, na drugoj godini, gdje sam na fakultetu vidio plakat za seminar s profesorom Lajovicem, te sam se odmah odlučio prijaviti na njega. Jednostavno sam znao da moram doći ovdje s obzirom na sve što sam čuo o maestru. Tijekom ovog tjedna naučio sam mnoštvo toga ne samo od njega, već i od sjajnih kolega i ovog vrijednog orkestra za kojeg sam već i prije čuo same riječi hvale. Jako dobro! Sviđa mi se prihvaćanje različitih mišljenja i brza reakcija. Učim u njih i mojih divnih kolega ali učim i od Dubrovnika. Naime, ne samo da sam prvi put na seminaru, već i u Dubrovniku. Ovo je nezaboravno iskustvo za mene i definitivno se vraćam…

Luka Hauser
– Prvi put u životu dirigiram orkestrom, stoga je naravno jako posebno iskustvo. Zahvalan sam na svom strpljenju kojeg imaju za mene kao i poticanju da budem sve bolji i bolji. Također, maestro Lajovic je veliko nadahnuće, a njegovo znanje toliko veliko da pri svakom kontaktu možete naučiti još i više. Čast je biti u njegovom društvu a divna stvar je što dijeli znanje, ne drži gaza sebe. No to ne znači da ne učimo do drugih. Svi su kolege divni prema meni, cijenim to. Svakako, nezaboravno iskustvo.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist