DuList IN

FOTOGALERIJA Đir dubrovačkim akvarijem!

Dubrovački akvarij

Dubrovački akvarij najbolje je posjetiti u ranim jutarnjim satima. Polumračno je, tiho svira glazba, nema ljudi… I ribe su nekako mirnije, pomalo vas čak i ‘ne bendaju’.

Unutar prostora u srednjovjekovnoj tvrđi Svetog Ivana, u 31 bazenu ukupnog obujma 115 m3 nalaze se brojne jadranske vrste, od kojih se posebno ističe morski konjic kao ‘maskota’ akvarija.

Ostale vrste koje se može vidjeti u akvariju su kostorozi, rakovi, morske zvijezde, zubatci, orade, lubini, kirnje, orhani, ugori, hobotnice, pagari, vrane, drozdovi, jegulje, cipli, murine, škrpine, morski ježinci, trpovi, puževi, školjke…

Inače, priča nam ravnatelj Instituta Valter Kožul, akvarij je nedavno adaptirao svoje prostore – tako je postavljen kamen, pomaknute su šperploče, stavljene su nove ograde… Uz to, odsad u akvariju svira već spomenuta lagana glazba. Pridodajmo tome i nedavni nastup (na svjetski dan voda) DSO-a u prostorima akvarija, a ove godine očekuje ih i suradnja s Igrama – na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovica.

Inače, na službenim stranicama Instituta za more i priobalje, koje u Dubrovniku radi od 2006. godine, stoji i kako povijest ove ustanove seže u 1946., kad je osnovana Ribarstvena stanica i 1949. kad je osnovan Biološki institut HAZU (ondašnje JAZU). Od tih godina datira organizirani znanstveno-istraživački rad u području oceanografije i ribarstva u Dubrovniku. Te dvije ustanove bile su osnovama današnjeg Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist