Grad

FOTOGALERIJA Danas otvaranje Parčeve crkve; don Toma: Nakon obnove ljudima od nje zastaje dah

FOTOGALERIJA Danas otvaranje Parčeve crkve; don Toma: Nakon obnove ljudima od nje zastaje dah

Nakon što je godinu i tri mjeseca bila zatvorena zbog radova obnove, Crkva svetog Vlaha u Dubrovniku u subotu popodne će nakon blagoslova biti i službeno otvorena za javnost ususret Festi svetog Vlaha kojom se ove godine obilježava i 1700. obljetnica mučeničke smrti dubrovačkog Parca.

Obnova crkve počela je još 2009. godine obnovom sjevernog pročelja, dok je obnova istočnog pročelja okončana 2012. godine, južnog 2013. godine, a zapadnog pročelja u prvoj polovici 2014. godine. Ukupna vrijednost radova na pročeljima bila je više od sedam milijuna kuna, a isto toliko koštali su radovi na unutrašnjosti crkve, odnosno zadnja faza obnove.
Radovi su započeli na Dušni dan 2014. godine i to konstruktivnom sanacijom, odnosno proširivanjem dvije uzdužne pukotine preko cijele visine istočnog i zapadnog zida sidrima od inoxa, ojačavanjem zidova i kupola karbonskim vlaknima, potom je uslijedilo djelomično injektiranje, izmjena korodirane zatege u kamenom luku kao i izmjena korodiranih sidara koji drže velike vijence. Potom su uslijedili konzervatorsko – restauratorski radovi, i to na kamenu i vitrajima koji su obuhvaćali čišćenje kamene plastike – stupova, kapitela, vijenaca, oltara, kipova itd.
Tijekom obilaska u subotu ujutro rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić rekao je novinarima kako rezultat obavljenih radova ”ostavlja ljude bez daha”.
-Osjećam se kao novi u novoj crkvi. Crkva je konstruktivno sanirana i izlječene su sve boljke, a tijekom 300 godina pretrpjela je potrese i rat i sve ostalo, a trebalo je obnoviti i pokretni inventar. Sve ovo je dignulo estetsku stranu crkvu, na način da ljudi koji uđu ostaju doslovno bez daha. Tako se i ja osjećam – rekao je don Toma Lučić.
Ove godine obilježava se i 1700. obljetnica mučeničke smrti svetog Vlaha, zbog čega je u Dubrovniku proglašena i Godina svetog Vlaha, a u srijedu 27. siječnja obilježena je i 600. obljetnica zakona kojim je Dubrovačka Republika zabranila ropstvo. Važnost ovogodišnje Feste koja se održava 3. veljače, a kojom Dubrovčani slave svog Parca, prepoznao je i papa Franjo, u čije ime će u Dubrovnik doći njegov izaslanik Vinko Puljić.
Inače, ovo je bio prvi put u 300 godina da je crkva zatvorena ovoliko dugo, a zbog ove velike obljetnice vezane uz dubrovačkog Parca, Hrvatska pošta će 3. veljače pustiti u optjecaj poštansku markicu s njegovim likom.
Crkva sv. Vlaha, spomenik barokne arhitekture djelo je venecijanskog kipara i graditelja Marina Gropellija. Sagrađena je 1714. godine, na mjestu starije iz 14. stoljeća koja je 1706. godine izgorjela u požaru.
Blagoslov crkve predvodit će biskup dubrovački Mate Uzinić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist