Županija

FOTOGALERIJA DAN OPĆINE KONAVLE Korda: Plava Hrvatska mora pomoći zelenoj

FOTOGALERIJA DAN OPĆINE KONAVLE Korda: Plava Hrvatska mora pomoći zelenoj

Svečanom sjednicom općinskog vijeća na Grudi, Općina Konavle obilježila je 24 godine od oslobođenja te Dan općine, a načelnik Luka Korda ovom prilikom je ustvrdio kako su se Konavle iza Domovinskog rata izdignule iz pepela, te kako danas ”plava Hrvatska mora pomoći zelenoj”.

Načelnik Luka Korda rekao je na sjednici kako su se Konavle nakon Domovinskog rata ”izdignule iz pepela”.
– Imamo puno projekata i to je jedan kontinuitet. Ne smijemo prekinuti rad za naše nadolazeće naraštaje. Konavle su se dignule iz pepela kao najljepše cvijeće, ali to je zaliveno žrtvama. Konavle imaju dobru geopolitičku poziciju. Susjede imamo kakve imamo, ne moramo biti prijatelji ali moramo biti susjedi –  rekao je Korda te dodao kako ‘plava’ Hrvatska mora pomoći ‘zelenoj’.
– Mi živimo izvanredno, a u Osijeku i Vukovaru se nema više ni u kontejnerima uzeti nešto. To nije tamo negdje daleko, to je ovdje i nema u glavi onaj tko misli drugačije. Turizam je osjetljiva grana, a moramo razmisliti kako možemo pomoći i što možemo učiniti. Od Dubrovačke Republike pa nadalje su se prelamale želje brojnih da posjeduju Konavle. Dubrovačka Republika nas je kupila ne jer smo lijepi nego da sadimo i održavamo. Bilo je onih koji su tražili da Zračna luka ne bude ovdje i zamislite da Republika Srpska ima preko Konavala izlaz na more. Iz ‘plave’ Hrvatske moramo pomoći, a možda se može osnovati i nekakav privremeni fond za to –  rekao je Korda.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na sjednici se prisjetio trenutaka iz djetinjstva koje je provodio na Konavoskim brdima, a poručio je kako život u cijeloj Hrvatskoj mora biti jednak kvalitetom životu u Konavlima.
– Oni preko granice jesu spalili, ali iz toga su izašle Konavle i Luka hvala ti na tome. U bivšoj i ovoj Vladi dogodilo se nešto što je Hrvatsku promijenilo. To je bila cijena jednog demokratskog iskoraka da bi se cijenili ljudi kao vi. Moramo život u Hrvatskoj dovesti kao što je u Konavlima. Moramo biti racionalni, ali i cijeniti vrijednosti za koje su branitelji ginuli. Molim vas da se oslobodimo podjela, želim pozdraviti mladost koji su budući domoljubi i borci za Konavle. Drage Konavoke i Konavljani mogu vam reći da vas neću nikad iznevjeriti –  rekao je Orepić.
Na sjednici je dodijeljenja i godišnja nagrada općine, a ovogodišnji dobitnik je udruga ”Agroturizam Konavle”. Predsjednik udruge Ivo Vodopić zahvalio se na nagradi te poručio kako je to još jedno priznanje za njihov rad.
– Iza nas je nekoliko nagrada među ostalim i za najbolji turistički.proizvod u Hrvatskoj. Konavle su u vrhu agroturističke ponude u Hrvatskoj. Hvala svima koji su doprinijeli ovoj nagradi –  rekao je Vodopić.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na sjednici je poručio kako se općina Konavle nikad neće ukinuti, a kako će se boriti i za opstanak svih malih općina koje su, drži on, opravdale svoje postojanje.
– Pratimo sve vaše projekte od Zračne luke do ulaza u Cavtat. Prije dva dana predstavljen je i projekt novog vrtića i škole, tako se ide naprijed. Neće biti promjene granica županija, neće biti ukidanja općina. Konavle se nikad neće ukinuti, a borit ćemo se i za male općine jer su opravdale svoje postojanje. Borit ćemo se i za povratak svih institucija koje je ukinula Milanoviceva Vlada –  rekao je Dobroslavić.
Načelnik susjedne općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli istaknuo je kako su Konavle općina s najviše poduzetnika u odnosu na broj stanovnika, ali i s najviše zaposlenih kod tih poslovnih subjekata, dok je zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž istaknuo kako su Konavle među najuspješnijim općinama u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist