Grad

FOTOGALERIJA Antifašisti i borci NOB-a proslavili 70 godina oslobođenja Dalmacije

Svečani skup dalmatinskih antifašista

Povodom 70. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma u Drugom svjetskom ratu i 71. obljetnice osnivanja VIII. dalmatinskog korpusa NOVJ danas je u hotelu Valamar Lacroma održan svečani skup.

Skupu se odazvalo šestotinjak članova Saveza antifašističkih boraca i antifašista iz četiri dalmatinske županije.
– Podsjetimo se na Titove riječi kako će tko god dođe u našu zemlju kao napadač i okupator ovdje naći svoj grob. To je poruka i onima koji danas kopaju kosti okupatorskih vojnika, liju suze za njihovom sudbinom, podižu im spomen obilježja i odaju počast. Vodeća uloga u NOB-u pripada Komunističkoj partiji, a komunizam je NDH smjestio na smetlište povijesti – istaknuo je predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije Branko Grošeta, koji je dodao kako nije zadovoljan odnosom današnjih vlasti prema antifašizmu.

– Nećemo biti zadovoljni dok u Hrvatskoj postoje društvene skupine koje ovaj dio povijesti žele izbrisati iz društvenog pamćenja, nastavljaju s rušenjem spomen obilježja, mijenjaju imena ulica, trgova i tvornica, krivotvore povijest – dodao je Grošeta.

– Kada će se početi provoditi saborska deklaracija o antifašizmu? Kada će početi obnova spomeničke i kulturne baštine? Kada će se vratiti ljudsko dostojanstvo i stečena prava sudionicima NOB? Kada će prestati o trošku poreznih obveznika kopanje jama, vađenje kostiju, odavanje počasti neprijateljskim vojnicima? Kada će se prestati podizati spomen obilježja s ovakvim sadržajem, a zločince proglašavati domoljubima? – zapitao se Grošeta, dodavši kako osuđuje sve zločine, pa i one pripadnika NOVJ-a, ali samo koji su vjerodostojno istraženi i znanstveno utvrđeni.

– Poštovane dame i gospodo, drugarice i drugovi, zdravo! – započeo je svoj pozdravni govor okupljenima gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

– Riječ sloboda duboko je ukorijenjena u svima nama. Čuli smo koliko je krvi proliveno od 1941. do 1945. godine kako bismo bili slobodni. Tada se činilo da ovaj dio svijeta ulazi u mirno razdoblje. Ipak, 1991. godine opet je trebalo uzeti oružje i prolijevati crvenu krv. Obranili smo grad i vidjeli da trajna borba dobra i zla nikada ne prestaje. Dubrovnik danas slobodno može uzeti izjavu druga Tita: Tuđe nećemo, svoje ne damo. To je osnova gospodarskog i socijalnog razvoja svakog, pa i našeg grada – izjavio je Vlahušić.

U popratnom programu nastupili su FA Linđo, balerine Umjetničke škole Luke Sorkočevića, mezzosopranistica Laura Hladilo, mješovita klapa FD Kumpanija Vela Luka i kantautor Toto Rilović te dramski glumci Mima Brautović i Edi Jertec.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist