Grad

FOTOGALERIJA Antifašisti i borci NOB-a proslavili 70 godina oslobođenja Dalmacije

Svečani skup dalmatinskih antifašista

Povodom 70. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma u Drugom svjetskom ratu i 71. obljetnice osnivanja VIII. dalmatinskog korpusa NOVJ danas je u hotelu Valamar Lacroma održan svečani skup.

Skupu se odazvalo šestotinjak članova Saveza antifašističkih boraca i antifašista iz četiri dalmatinske županije.
– Podsjetimo se na Titove riječi kako će tko god dođe u našu zemlju kao napadač i okupator ovdje naći svoj grob. To je poruka i onima koji danas kopaju kosti okupatorskih vojnika, liju suze za njihovom sudbinom, podižu im spomen obilježja i odaju počast. Vodeća uloga u NOB-u pripada Komunističkoj partiji, a komunizam je NDH smjestio na smetlište povijesti – istaknuo je predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije Branko Grošeta, koji je dodao kako nije zadovoljan odnosom današnjih vlasti prema antifašizmu.

– Nećemo biti zadovoljni dok u Hrvatskoj postoje društvene skupine koje ovaj dio povijesti žele izbrisati iz društvenog pamćenja, nastavljaju s rušenjem spomen obilježja, mijenjaju imena ulica, trgova i tvornica, krivotvore povijest – dodao je Grošeta.

– Kada će se početi provoditi saborska deklaracija o antifašizmu? Kada će početi obnova spomeničke i kulturne baštine? Kada će se vratiti ljudsko dostojanstvo i stečena prava sudionicima NOB? Kada će prestati o trošku poreznih obveznika kopanje jama, vađenje kostiju, odavanje počasti neprijateljskim vojnicima? Kada će se prestati podizati spomen obilježja s ovakvim sadržajem, a zločince proglašavati domoljubima? – zapitao se Grošeta, dodavši kako osuđuje sve zločine, pa i one pripadnika NOVJ-a, ali samo koji su vjerodostojno istraženi i znanstveno utvrđeni.

– Poštovane dame i gospodo, drugarice i drugovi, zdravo! – započeo je svoj pozdravni govor okupljenima gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

– Riječ sloboda duboko je ukorijenjena u svima nama. Čuli smo koliko je krvi proliveno od 1941. do 1945. godine kako bismo bili slobodni. Tada se činilo da ovaj dio svijeta ulazi u mirno razdoblje. Ipak, 1991. godine opet je trebalo uzeti oružje i prolijevati crvenu krv. Obranili smo grad i vidjeli da trajna borba dobra i zla nikada ne prestaje. Dubrovnik danas slobodno može uzeti izjavu druga Tita: Tuđe nećemo, svoje ne damo. To je osnova gospodarskog i socijalnog razvoja svakog, pa i našeg grada – izjavio je Vlahušić.

U popratnom programu nastupili su FA Linđo, balerine Umjetničke škole Luke Sorkočevića, mezzosopranistica Laura Hladilo, mješovita klapa FD Kumpanija Vela Luka i kantautor Toto Rilović te dramski glumci Mima Brautović i Edi Jertec.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ NAJAVIO Od 2021. godine oko Grada će prometovati samo automobili s PPK

Dulist

Predložite svog kandidata za priznanje uz blagdan sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika

Dulist

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ Grad ‘oplemenjen’ sa 610 sadnica na 139 lokacija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija