Županija

FOTO Župan Dobroslavić uručio odlikovanje Reda Danice s likom Katarine Zrinske Richardu Wisseru

FOTO Župan Dobroslavić uručio odlikovanje Reda Danice s likom Katarine Zrinske Richardu Wisseru

Župan Nikola Dobroslavić, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uručio je u Palači Ranjini odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske profesoru emeritusu Richardu Wisseru s „Johannes Gutenberg“ Sveučilišta u Mainzu, Savezna Republika Njemačka.

“Poštovani,
Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović donijela je 10. listopada 2016. Odluku kojom je prof. Richard Wisser odlikovan redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski.
Velika mi je čast u ime predsjednice RH dodijeliti ovo odlikovanje ovdje u Dubrovniku, gradu s kojim je prof. Wisser povezan brojnim vezama.
Prof. Richard Wisser rođen je u Wormsu 5. 1. 1927. godine.
Studirao je filozofiju, psihologiju i komparativne kulturalne studije na Sveučilištu u Mainzu i sveučilištu u Cordobi (Argentina).
1954. godine doktorirao s temom Leibniz i Gianbattista Vico kod prof. Fritz-Joachim von Rintelena na Sveučilištau u Mainzu, gdje je bio asistent.
U svojim istraživanjima i nastavi bavio se prvenstveno filozofijama Martina Heideggera i Karla Jaspersa.
Od 1979. do 1991. pri Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku (uz ko-organizaciju prof. Branka Bošnjaka sa Sveučilišta u Zagrebu) organizira niz tečajeva iz filozofije na kojim je svake godine pored 10-ak predavača sudjelovalo i preko 30 studenata iz svih krajeva svijeta, većinom iz Njemačke, Hrvatske, drugih dijelova bivše države, Turske, Nizozemske i SAD-a.
Od početka agresije na Dubrovnik u Domovinskome ratu prof. Wisser se angažirao u svojoj sredini i slao značajnu humanitarnu pomoć – uglavnom u lijekovima – prema popisu lijekova koje je dubrovačka bolnica označila kao najpotrebnije.
U njemačkim medijima je pisao o napadu na Dubrovnik.
Dubrovniku je posvetio brojne pjesme – u počast Gradu, njegovim tradicijama i kulturnoj baštini.
Među prvim stranim posjetiteljima je došao u Dubrovnik u proljeće 1993., a zatim s prijateljima u Mainzu organizirao donacije pomoći selima u Dubrovačkom primorju – naročito u naselje Dubravicu.
U suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Hamburgu i nekim drugim njemačkim sveučilištima sudjelovao je u prikupljanju donacija za obnovu izgorene zgrade IUC-a.
Njemačka mu dodjeljuje Savezni križa za zasluge 2002.
2007. je bio nagrađen počasnim Prstenom od grada Worms-a.
Na prijedlog  IUC-a, a nakon provedenog postupka za dodjelu odlikovanja predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je prof. Richardu Wisseru odlikovanje REDA DANICE HRVATSKE S LIKOM KATARINE ZRINSKI za osobite zasluge – za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota te značajnu humanitarnu pomoć gradu Dubrovniku tijekom Domovinskog rata.
Poštovani prof. Wisser veliko mi je zadovoljstvo uručiti Vam ovo odlikovanje.
Čestitam!

Župan
Nikola Dobroslavić”
Profesor emeritus Richard Wisser zahvalio se na odlikovanju, a koje je primio u nazočnosti svojih njemačkih kolega, ravnatelja Interuniverzitetskog Centra Dubrovnika Krunoslava Piska te Berte Dragičević koja je aktivno radila na dodjeli njegovog odlikovanja, napominju iz Županije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist