Kultura

FOTO Znanstvena knjižnica javnosti otkrila svoja blaga

FOTO Znanstvena knjižnica javnosti otkrila svoja blaga

Jedinstvena izložba ‘Blaga Znanstvene knjižnice’ otvorena je u srijedu u podne, a prikazuje tek mali dio bogatog kulturnog blaga koje se čuva u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku. Eksponati su izloženi kronološki od najstarije jedinice građe, pa sve do elektroničke građe iz 21. stoljeća.

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović otvorila je izložbu te naglasila kako je koncept izložbe osmislila voditeljica zbirke Ragusina Ingrid Pavličević dok su je postavili voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž i restaurator Robert Kralj.

-Odabrati građu za ovu izložbu stvarno nije bilo lako, postavio se problem kako od skoro pola milijuna jedinica građe odabrati 20-ak najzanimljivijih. Neki od najosjetljivijih i najvrijednijih eksponata samo su izloženi za otvorenje, a već od sutra bit će zamijenjeni preslikama – istaknula je Raguž i dodala kako Znanstvena knjižnica ima više zbirki koje se dijele ili prema vrsti građe ili prema načinu nastanka te je cilj bio da se iz svake zbirke izdvoje po jedan ili dva reprezentativna primjerka.

Znanstvena knjižnica se ponosi brojnim zbirkama. To su zbirka Ragusina, zbirka inkunabula, zbirka rukopisa, zbirka korespondencije, zbirka starih i rijetkih knjiga, zbirka libreta i ostale. Od rariteta koji su predstavljeni na izložbi ‘Blaga Znanstvene knjižnice’ svakako valja izdvojiti fragment rukopisa pisanog dalmatinskom beneventanom koji potječe iz 10. ili 11. stoljeća i najstarija je jedinica građe u ZK, a posljednji put je izložen prije više od desetljeća. Izložene su i dvije inkunabule, od kojih je jedna čuvena De natura angelica Jurja Dragišića, tiskana 1499., prekrasno ukrašena i posvećena senatu Dubrovačke republike.

Iz Zbirke starih i rijetkih knjiga izdvojen je vrlo rijetki primjerak Hrvatskog misala tiskanog glagoljicom u izdanju iz 1531., zatim djela poznatih autora kao što su Aristofan, Ezop i Erazmo Roterdamski, te kompletno i odlično očuvano izdanje Diderotove Enciklopedije. Iz Zbirke rukopisa izložen je rukopis na turskom i arapskom jeziku iz 18. stoljeća. Iz Ragusine je izdvojen vrlo rijedak primjerak knjižice poezije triju dubrovačkih pjesnika objavljene tek nekoliko mjeseci nakon Velike trešnje iz 1667.

Također iz Ragusine je izloženo i nekoliko zanimljivih izdanja knjiga tiskanih od 17. do 21. stoljeća, kao i prvi broj novina Rimembranze della Settimana iz 1848. Važno je napomenuti da je većina ovih knjiga dospjela u knjižnicu darovima dubrovačkih obitelji, kako onih vlasteoskih iz doba Republike, tako i poznatih građanskih obitelji 19. i 20. stoljeća, a jedan važan dio zbirke nekad je pripadao isusovačkom kolegiju.

Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza 2018. u Znanstvenoj knjižnici (Cvijete Zuzorić 4; 1. kat). Radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8:30 do 15 sati, a utorkom i četvrtkom od 8:30 do 19. Za sve naše sugrađane posjet izložbi je besplatan.

Foto: DKD/Vedran Levi

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist