Aktualno

FOTO ‘Žene imaju tu poduzetničku crtu u sebi, samo ih treba malo poduprijeti’

FOTO 'Žene imaju tu poduzetničku crtu u sebi, samo ih treba malo poduprijeti'

Konferencija ‘Mogućnosti financiranja za poduzetnice’ održava se danas u prostorima DURA-e.

Žensko poduzetništvo i specifične usluge koje to poduzetništvo prate, u Hrvatskoj se razvijaju sve jačim tempom, u skladu s razvojem tržišta. Usporedno s prethodnim vremenima, trenutno 30 posto poduzetništva čini ono žensko.

Već sada mnoge institucije u Hrvatskoj imaju programe za poduzetnice, no o njima se ne zna dovoljno. Zbog toga su mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria pokrenuli niz konferencija o financiranju poduzetnica.

Ivana Matić, osnivačica mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria istaknula je kako je situacija itekako optimistična što se tiče žena i njihova položaja u poduzetništvu te kako postoji jako puno potencijala.

– Općenito je trend takav u Hrvatskoj da žene imaju sve veću sklonost prema poduzetništvu i sve više pokreću vlastite tvrtke. Na području Dubrovnika, ono što vidimo na terenu i na temelju iskustva naših članica, možemo primijetiti vrlo inovativne poslovne projekte, a najviše ih je u turizmu – ističe Matić.

Privatni sektor i javni sektor prepoznali su poduzetnice i imaju brojne ponude za njih, u obliku subvencija, natječaja i kredita. Matić naglašava kako postoje brojne mogućnosti, a ovom konferencijom smo htjeli okupiti sve institucije na jednom mjestu. ‘Povratne informacije su dosad jako odlične’, ističe Matić.

– Naime, poduzetnice su uglavnom preokupirane s obitelji i jako je teško te sve informacije prikupiti – rekla je.

Smatra kako je potrebno da se država što više uključi što se tiče poticanja ženskog poduzetništva putem potpore po pitanju troškova čuvanja djece ili održavanja kućanstva jer je to faktor koji limitira rast biznisa.

Jedna od predstavnica dobre poduzetničke prakse je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Zastavnik Crnički je, kako kaže žena koja je došla iz sustva, i to onog obrazovnog.

– U jednom je trenutku došlo do zasićenja i okrenula sam se poduzetništvu. Ono što je zanimljivo i fantastično je kako sam aplicirala na jednom natječaju EU fondova i dobila sam jackpot, 90 posto potpore. Što se tiče administracije, sve je teklo laganim tokom. Preporučila bih svim ženama, ali i muškarcima. da prate natječaje, i krenu ako imaju ideju. Uopće nije bitno tko je muško ili žensko, bitan je sam rad – rekla je Crnički koja je tijekom boravka u Dubrovniku upoznala žene poduzetnice koje su je fascinirale.

– Žene imaju tu poduzetničku crtu u sebi, samo ih treba malo poduprijeti – rekla je.

Ana Marija Pilato, direktorica Dubrovačke razvojne agencije istaknula je kako žene više pokazuju interesa za poduzetništvo, ali su i inovativnije.

– DURA kao lokalna i poduzetnička potporna agencija provodi niz usluga. Što se tiče Inkubatora, moramo naglasiti kako u tom programu postoji čak 70 posto poduzetnica. Kroz Inkubator, ženama se daje prednost od 5 posto pri subvencioniranju prostora – naglasila je Pilato.

Marko Miljanić pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more istaknuo je kako Grad Dubrovnik podupire sve vidove gospodarstva i poduzetništva, pogotovo kad su žene aktivno u to uključene.

-Odnos žena i muškaraca u poduzetništvu kroz prethodno razdoblje nije bio na strani žena. Čak su žene svojim brojem bile zanemarive po pitanju statistike, a sad govorimo o velikom porastu na 40 posto. Grad Dubrovnik se uključe maksimalno sukladno financijskim mogućnostima – rekao je Miljanić.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist