Aktualno

FOTO Zavirili smo u nove prostore Arhiva, sve će biti ‘ušminkano’ do Feste

FOTO Zavirili smo u nove prostore Arhiva, sve će biti 'ušminkano' do Feste

Radovi na novoj zgradi Državnog arhiva u Dubrovniku, zgradi ‘ex vojarne’, bliže se kraju, a sve bi trebalo biti gotovo do Feste sv. Vlaha. Cilj je da se tada otvori zgrada jer će tada u Dubrovniku biti sjednica Vlade, točnije dva dana prije kada će sve biti ‘uredno i ušminkano’, kaže gradonačelnik Mato Franković.

-Dobili smo iznimno vrijedan prostor u kojem će Državni Grada Dubrovnika konačno, nakon 1975. godine koja je posljednja godina kad smo prikupljali građu, ponovno moći prikupljati arhivsku građu sukladno zakonskim obvezama jedinice lokalne samouprave te adekvatno smještati – rekao je gradonačelnik Franković.

U zgradi, među ostalim, postoje učionice koje su namijenjene daljnjem izučavanju te prostori čitaonica. Tu se također nalazi i dormitorij koji će u dogovoru s Ministarstvom kulture biti na raspolaganju Dubrovačkim ljetnim igrama, odnosno dijelu glumaca koji će doći u Dubrovnik tijekom ove manifestacije.

-Mislim kako se radi hvalevrijednoj investiciji, nečemu što je bilo potrebno Gradu Dubrovniku – istaknuo je gradonačelnik.

Nakon preseljenja građe, jedan dio Sponze, što je i trajna obveza Grada Dubrovnika, ostat će arhiv za spise iz razdoblja Dubrovačke Republike. Franković je najavio ulaganja i uređenje upravo uz taj dio, zajedno u dogovoru s Ministarstvom kulture.

Nikolina Pozniak, ravnateljica Arhiva, istaknula je kako je ova struka napokon dočekala spremišta kakva su potrebna za smještaj arhivske građe, odnosno uvjeti u kojima treba biti. Bit će novih zapošljavanja što zahtijeva i jedan ovako veliki prostor. Nada se kako će im to Ministarstvo kulture omogućiti, među ostalim i u struci restauracije.

-Zaista se nadamo novom zamahu u vidu zapošljavanja – istaknula je Pozniak. Proces preseljenja bit će, ističe, vrlo zahtjevan.

Cijela veličina, odnosno ukupna bruto površina parcele je 5 tisuća kvadrata, a sama zgrada je 2780 kvadrata. U prizemlju zgrade nalaze se uredske prostorije, računovodstvo, prijemni ured, informacijsko-dokumentacijske službe te tri komore. Srednja dva kata su spremišni prostor, a na samom vrhu nalaze se čitaonice, kongresna dvorana te uredi arhivista, ali i ured ravnatelja sa salonom.

Podsjetimo, investiciju dovršetka radova na zgradi ‘ex-vojarne’ Grad Dubrovnik sufinancirao je iznosom od 14 milijuna kuna. Cjelokupni iznos udjela Grada Dubrovnika u sufinanciranju donacijom je osiguralo Društvo prijatelja Dubrovačke starine. Sukladno prethodno potpisanim sporazumima, Ministarstvo kulture RH za potrebe opremanja u investiciji sudjelovalo je sa 6 milijuna kuna dok je Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojio 600 tisuća kuna.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist