Natrag
23.3.2019 09:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/ZANIMLJIVA IZLOŽBA ‘Komoda je tip namještaja koji živi kroz stoljeća’

28.12.2018 @ 20:33 Maria Prkut Kultura
25;25

Podijelite:

‘Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku’, izložba autorice i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać otvorena je u petak u Kneževu dvoru.

Izložba se sastoji od 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja te nekoliko primjeraka iz vanjskih, privatnih zbirki. Jedinstvena je ovo prilika za vidjeti izložene primjerke jer su neke od njih inače smještene u depou. Predstavlja razvoj komoda kroz stoljeća, točnije od 17. do 19. stoljeća. Najzastupljeniji primjerci su oni iz 18. stoljeća kad je komoda zapravo bila u posebnoj modi i kao reprezentativan namještaj – namještaj prestiža.

– Komoda je tip namještaja koji živi kroz stoljeća. Nema se često prilike vidjeti izložbu posvećenu namještaju, meni se čini kako je nije bilo od 80-ih – ističe autorica Vilać. Pojavila se u trenutku kad je škrinja izgubila svoju funkciju kao glavni namještaj renesanse.

Komode su u Dubrovačke muzeje došle otkupom najvećim dijelom, ali i darovanjima nakon Drugog svjetskog rata. Mahom se radi o talijanskim komodama, proisteklih iz venecijanskih radionica, ali i onih iz Genove te Napulja i Sicilije.

Ovo je posljednja u nizu izložbu Dubrovačkih muzeja u ovoj godini, a treća autorska iz fundusa, odnosno baštine koju čuvaju Muzeji. Izložba, koju je svečano otvorila Katarina Doršner kao predstavnica Grada Dubrovnika, ostat će otvorena do 31. ožujka 2019. godine.

Komentari

O autoru: Maria Prkut


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana