Kultura

FOTO Zanimljiv slikarski susret u Sponzi

FOTO Zanimljiv slikarski susret u Sponzi

Izložba slika ‘U sanjarenju/ Proljetna idila’ Ivane Jovanović Trostmann i Mirande Roko Kuzmanić otvorena je u srijedu navečer u atriju Palače Sponza.

Izložbu su otvorili povjesničar umjetnosti dr. sc. Vinicije B. Lupis i povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Slikarstvo Ivane Jovanović Trostmann, ekspresivno i eruptivno, jedinstveni je tok misli i osjećaja kojima umjetnica duboko ponire u podsvijest, u neiscrpnu maštu i stvaralački imperativ ne bi li na svjetlo dana iznjedrila svoju unutarnju sliku svijeta i shvaćanje života. Snažno pokrenuto i produhovljeno slikarstvo Mirande Rako – Kuzmanić manifestacija je romantičnoga slikarstva izraslog na iskustvima apstraktnih formi koje se odlikuju pikturalnom čistoćom i dramatičnošću ozračja. Mirandino je slikarstvo organičko i naprosto natopljeno osjećajima za prirodu – opisala je rad ovih umjetnica Andrea Batinić Ivanković.

-Obje dubrovačke slikarice, svaka na svoj način ostvaruju svoje viđenje svijeta koje ih okružuje, sa jasnim posezanjima u imaginarij francuskog slikarstva prošlog stoljeća na čijim je temeljima izrastao dubrovački kolorizam. Ovo svjesno udaljavanje od imaginarne suvremene hrvatske likovne scene u svoj samozatajni svijet intezivnih boja, mrtvih priroda i sjetnih ljetnih prizora jest i mora biti mogućnost bijega od brutalne stvarnosti – istaknuo je dr. sc. Vinicije B. Lupis.

Ivana Jovanović Trostmann rođena je u Dubrovniku 1966. godine. Slikarstvo je diplomirala 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Magistrirala je povijest umjetnosti u Zagrebu 2002. kod prof. Tonka Maroevića. Od 1990. članica je HDLU-a i radi kao likovni pedagog u srednjim školama. Miranda Rako Kuzmanić rođena je u Splitu 1969. godine. Diplomirala je 1996. na Likovnoj akademiji u Splitu. Od 1996. zaposlena je u Dubrovniku kao profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Lapad. Članica je HDLU-a Dubrovnik. Živi i radi u Dubrovniku i Stonu.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist