Hrvatska

FOTO Zagrebački prosvjed za dubrovačke kučke

FOTO Zagrebački prosvjed za dubrovačke kučke

Prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse u Hrvatskoj održao se danas, 30. prosinca, u 12 sati ispred Ministarstva poljoprivrede, Vukovarska 78.

Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu još daleke 2007. godine, dajući lokalnim zajednicama rok od najviše dvije godine da ispoštuju sve odredbe zakona koje uključuju zbrinjavanje napuštenih životinja, programe njihova udomljavanja i kastracije, kao i programe edukacije stanovništva – pišu iz Prijatelja životinja, dodavši:

Devet godina kasnije situacija u Hrvatskoj je alarmantna, što pokazuje i slučaj Dubrovnika u kojem se izgradnja skloništa obećava više od desetljeća! Zakon o zaštiti životinja se ne poštuje i ignorira, a udruga koja godinama pokušava problem barem držati pod kontrolom kažnjava se sramotnim oduzimanjem pasa.

Važno je istaknuti da su oduzeti psi pod skrbi, a time i vlasništvu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Oduzimanje pasa nije bilo učinjeno od strane Veterinarske inspekcije pa treba dobro preispitati zakonitost noćne akcije koju je organizirao Grad Dubrovnik na svoju sramotu i sramotu cijele Hrvatske.

Nameću se pitanja zašto Zakon o zaštiti životinja još uvijek nema kaznene odredbe za nepoštivanje odredbi koje se odnose na lokalne zajednice, zašto nije propisano da skloništa mogu biti samo neprofitnog karaktera i zašto u njemu stoji dozvola za usmrćivanje životinja nakon 60 dana. Najviše se trebamo zapitati zašto se Zakon o zaštiti životinja ne provodi u čitavoj Hrvatskoj podjednako.

– Ovi prestrašni događaji samo su vrhunac 15-ogodišnje nebrige Grada Dubrovnika, upornog neispunjavanja zakonskih obaveza i iskorištavanja volontera. Stoga smo odlučili organizirati prosvjed pred zgradom Ministarstva poljoprivrede kako bi im ukazali i pokazali da je DOSTA! – rekla je Anica Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Osim prosvjeda za dubrovačke pse, Prijatelji životinja prosvjedovali su i protiv nebrige za pse u romskim naseljima.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist