Aktualno

FOTO Začepljena kanalizacija ugrožavala je spomeničku baštinu, ali i ljude

FOTO Začepljena kanalizacija ugrožavala je spomeničku baštinu, ali i ljude

Tonći Janković iz tvrtke Anafora ovog je petka dubrovačkoj javnosti predstavio tijek radova na sanaciji kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre s naglaskom na zatečenom stanju kanala.

Naglasio je kako je bio krajnji trenutak za krenuti u posao čišćenja i sanacije, a sam projekt sanacije jedinstven je u Hrvatskoj. Izvršit će se sanacija zidova i tjemena kanala te sanacija kineta, a radovima će se zadovoljiti tri osnovna faktora u odvodnji fekalno-oborinskih voda: funkcionalnost, strukturalna stabilnost i veliki stupanj vodonepropusnosti.

-Najzahtjevniji dio ovog posla jest to što vašim starim kanalima nije omogućen pristup specijalnim teškim vozilima za efikasno čišćenje. Imamo ogromne nakupine masnoća, sedimentni materijal pješčani i sedimentni kameni agregat. Najteže je to izvesti iz grada, očistiti kanale i pripremiti za sanaciju i to na način da grad mora funkcionirati, da dnevne fekalije ne možemo zatvoriti i pod takvim okolnostima je čišćenje kanala izuzetno zahtjevno, traži veliko osiguranje, specijalce i specijalne strojeve – rekao je Janković.

Doznali smo i zašto kod malih količina oborina imamo poplavljeni Stradun. Razlog tome leži u popunjenosti samog kanala koji ne može apsorbirati padaline te ‘riga’ preko kišnog preljeva i višak vode ulazi u luku. Što se ide uzvodnije to je popunjenost veća, a na jednom dijelu uočeno je svega pet centimetara slobodnog prostora.

-Poslije svih istražnih radova cijeli stradunski kanal je markiran i izvršena je primarna detekcija, a u donjim dijelovima ušća tog kanala izvršena je generalna detekcija. Poslije sanacije ove dionice čeka vas uzvodno još gore stanje jer će biti zahtjevnije i teže za odraditi. Istovremeno s našim radovima Vodovod je u Getaldićevoj ulici radio sanaciju odrona tjemena kanala. Tolika je količina vode koja ne može prirodno otjecati da dolazi do erozije, stvara se hidrostatski tlak na tjeme kanala, ispiru se fuge te dolazi do odrona. Sve je lako dok pješak, turist, gost slučajno ne propadne. To se ne treba dogoditi – rekao je Janković.

-Kraj Orlandovog stupa kanal je 1,60 metara puta 140 širine. Kad vam padne 3 do 4 litre kiše po metru kvadratnom vi imate pun kanal. Kanal tuče tjeme, nema ga, on je popunjen, on tuče u stijenke i tjeme. Sreća je što kanal u ovim dijelovima iznad tjemena ima ‘mesa’, sreća je i to što on sebe relaksira preko slivničkih veza. Plivate po vodi jer kanal više ne može ‘progutati’ – objašnjavao je Janković.

Iznio je i još jedan zatečeni problem, a to su masnoće.

-Da bismo snimili taj kanal za potrebe čišćenja izvršili smo hidrodinamičko razbijanje onoga čime će se grad morati ozbiljno pozabaviti i rješavati. To su izljevi otpadnih voda iz restorana. Imate ogromne količine masnoća koje zore, cvatu i onda rastu u sante koje bubre od metra kvadratnog. Kad dođu velike kiše dolazi do odvajanja tih santi koje plutaju i dodatno začepljuju iako više ni nemaju što začepiti jer je uzvodno sve začepljeno. To su ogromne količine masnoća – rekao je Jnaković.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je riječ o zahtijevnom i osjetljivom poslu punom nepoznanica budući da do danas nitko ovo nije radio.

-Vidjeli smo kako je naša spomenička baština ovim bila ugrožena, a bila je ugrožena i sigurnost svih koji borave u našem gradu jer činjenica je kako se može dogoditi da tlo popusti i stvori se rupa – rekao je gradonačelnik, izrazivši nadu kako će se u budućnosti sve redovito održavati.

-Jasno je istaknut problem masnoća, one jesu problem, ali nisu jedini problem jer su talozi postojali i od drugih aktivnosti – rekao je Franković dodavši kako će se posao obaviti u fazama, kroz duže vremensko razdoblje.

U prezentaciji su sudjelovali i predstavnici Vodovoda te tvrtke Građevinar Quelin. Naime, izvođač radova u ovoj fazi je zajednica izvođača Anafora d.o.o. iz Splita, Goran i Zoran d.o.o. iz Splita i Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika. Stručni nadzor nad izvođenjem radova izvodi Institut IGH d.d. iz Zagreba, te konzervatorski nadzor Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović