Kultura

FOTO/ZA DOPRINOS OBNOVI BAŠTINE Oni su dobili vrijedne medalje DPDS-a!

FOTO/ZA DOPRINOS OBNOVI BAŠTINE Oni su dobili vrijedne medalje DPDS-a!

Društvo prijatelja Dubrovačke starine dodijelilo je ovog četvrtka medalju ‘Ivo de Natali’ Niku Gunjini i Srđu Jakšiću, medalju ‘Obnova crkve sv. Stjepana u Pustijerni’ Franu Mozetiću te medalju ‘Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku’ don Tomi Lučiću i Ivanki Jemo.

-Imamo dvije vrste medalja, najprije poznatih Dubrovčana te one posvećene obnovi značajnih spomenika. Izdali smo ih za sada četiri, a kuju se u vrlo malom broju od 15 komada i drže se u trezoru. Dodjeljujemo ih onim ljudima koji su svojim postupcim pridonijeli obnovi dubrovačke baštine te koji su pomogli radu našeg Društva kao i svima onima koji su svojim značajnim donacijama doprinijeli našem radu. Do sada smo davali medalje i to ćemo i nastaviti, uskoro ćemo dodijeliti medalju povodom obnove Kneževa dvora u Slanome i to jednoj važnoj donatorici koja nam je donirala 100 tisuća dolara. Dodijelili smo medalje za obnovu Velike Onofrijeve fontane pomoćniku ministrice kulture Davoru Trupkoviću i ravnateljici Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajani Pleša jer su stali na našu stranu prilikom vraćanja ‘kučka’ na fontanu – pojasnio je predsjednik Društva Niko Kapetanić.

Niko Gunjina dobio je medalju za donaciju originalnog kipa svetog Vlaha iz Slanoga Društvu, a koji je prethodno bio oštećen. Srđ Jakšić donirao je pak ovome Društvu zastavu Dubrovačke Republike koji ju je izradio 1906. godine slikar Marko Rašica. Kako je istaknuo Kapetanić, ne radi se o zastavi koju su Dubrovčani isticali na brodovima, već baš o državnoj zastavi.

Don Toma Lučić istaknuo je kako bi on volio da je ovu medalju umjesto njega dobio netko drugi.

-20 je imena kojima bih ja to rado dao i koje sam gledao kako predano rade na obnovi Crkve. Nema toga što bih mogao dati Društvu prijatelja za njihovu vrijednu donaciju, ali i Zavodima koji pratili sve što se radilo. Obnova je trajala jako dugo, a od 2008. kada smo dobili građevinsku dozvolu pristupile su radovima dvije velike tvrtke koje su odradile izvrstan posao. Na samoj obnovi radilo je 105 stručnjaka , a ja sam više-manje imao ulogu skretničara – rekao je rektor Crkve sv. Vlaha don Tom Lučić.

Srđ Jakšić naglasio je kako mu ova medalja znači jako puno te kako nije očekivao da će je dobiti.

-Smatrao sam svojom obvezom sačuvati ovu zastavu Republike. Mislio sam da je to posljednja bandijera s dubrovačkog broda koja je iz Marseillea došla u Dubrovnik. Moj otac uvijek je govorio – ovo je bandijera iz doba Republike, čuvajte je. Imala je počasno mjesto u našoj kući, ali na to je mjesto pala granata i stradao je najvrijedniji dio tog dubrovačkog arhiva mog pokojnog oca – rekao je Jakšić.

Dobitnica medalje za obnovu Crkve sv. Vlaha Ivanka Jemo prisjetila se dugogodišnjih radova na njezinoj obnovi koji su startali 1993.

-Popravili smo najprije ratna oštećenja, kupola je dobila šest direktnih pogodaka i stotine udaraca. Ustanovili smo da su veliki vijenci jako oštećeni, da kroz njih prodire voda, da se razdire tkivo i struktura zida, da bubri željezo od vlage i izbacuje kamenje. Na ovom je projektu upotrijebljena najsuvremenija softverska tehnologija za izradu modela Crkve – rekla je Jemo.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist