Aktualno

FOTO Vrtlar posjekao borove na Lovrijencu

FOTO Vrtlar posjekao borove na Lovrijencu

Građane Dubrovnika, a posebno stanovnike Pila, šokirala je u nedjelju popodne scena ispilanih velikih borova u parku pod tvrđavom Lovrijenac, zasađenih davne 1933. godine u vrijeme 11. kongresa svjetskog PEN kluba kao znak prosvjeda pred rastućim totalitarizmom i fašizmom.

Ispilana su najmanje tri bora. Jedan se survao preko pješačkog puta za tvrđavu, drugi je srušen uz sam put, a treći je ispilan do posljednje grančice i valjda mu još samo predstoji pilanje glavnog debla. Šokirani Pilari pitaju se: Zašto?
 
– Riječ je o redovnom održavanju okoliša na Lovrijencu. Uklonjeni su borovi koji urušavanjem prijete kućama – odgovorio je direktor gradskog poduzeća Vrtlar Toni Miloslavić na naš upit zašto su najmanje tri bora na Lovrijencu ispilana.

Na pitanje jesu li na stradalim borovima vršena ikakva testiranja, Miloslavić nam je odgovorio:
– Ne razumijem pitanje. Naši inženjeri agronomije su dovoljno stručni da znaju procijeniti kakva je vrijednost, odnosno bonitet stabala – odgovorio je Miloslavić.

Građani koji često šeću tim područjem šokirani su takvim drastičnim potezom. Pitaju se hoće li sasječeno drveće biti zamijenjeno novim nasadima borova, posebno iz razloga što se po Programu održavanja komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika pod osnovnim održavanjem podrazumijeva obnovu i popunu nasada.
– Kakvo se to 'redovito održavanje' događa nedjeljom popodne? – pitaju se ogorčeni sugrađani.

Inače, poduzeće Vrtlar zaduženo je u Dubrovniku za održavanje javnih površina, a prema već spomenutom Programu, za 2013. godinu će iz gradskog proračuna dobiti sedam milijuna kuna. U Programu se park pod tvrđavom Lovrijenac prema intenzitetu održavanja zelene površine smatra dijelom Zone C, u kojem se samo održavanje zelenila inače obavlja dva puta tjedno.

Međutim, u Programu se također posebno navodi kako se svaka djelatnost održavanja provodi po pravilima struke, ali prema funkcijskim i estetskim kriterijima. Iz Vrtlara su očito zaboravili baš na kriterije održavanja ovog parka, odnosno borova koji ga krase.

Naime, godine 1933. godine borove su zasadili članovi PEN kluba, koji su u Dubrovniku te godine održali svoj 11. Kongres, a nekoliko sjednica na kojima su bili nazočni brojni poznati svjetski književnici održali su baš na samom Lovrijencu.

Predsjednica Hrvatskog centra PEN-a prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič sječu borova smatra 'vrlo čudnim zadiranjem u povijesne okolnosti'.
– Jako mi je žao i svakako ću se raspitati o tome. Taj događaj i ti borovi su na čast Dubrovniku kao mjestu zauzimanja za slobodu. Ako je riječ o uklanjanju nečeg što predstavlja spomen obilježje onda jako prosvjedujem – kazala je Čačinovič.
 
Više potražite u tiskanom izdanju duLista, koji je od ove srijede u prodaji.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist