Aktualno

FOTO “Vratite nam naš parking!”

FOTO "Vratite nam naš parking!"

Ovo je katastrofa! Pa kako ćemo mi s našim vozilima pristupiti na ova parkirališna mjesta? Evo vam ključevi od auta, provajte vi preći na pločnik i parkirati. I još pokušajte izaći iz vozila nakon svega! – govore nam ogorčeni dubrovački invalidi, koji su se u prošlog četvrtka popodne okupili na Pilama kod svojih mjesta za parkiranje. Ona su doslovno preko noći izmještena s ceste na pločnik pod platanom.

Invalidi tvrde da im čak ni to ne bi bio problem da su ta mjesta pravilno ucrtana i da im je cijelog dana omogućen pristup. Međutim, razmaci između parkirnih mjesta su premali, a mopedi parkirani svud naokolo zagrađuju im pristup i onemogućuju nesmetan ulazak i izlazak iz vozila.
 
'Nije smjelo doći do ovoga'
 
– Nema šanse da parkiram. Pa ja vrata od auta ne mogu otvoriti! Kako ću uopće ući? Nije smjelo doći do ovoga. Sramota! Ovo nema smisla. Razumijem i taksiste i motoriste. Pa u najgorem slučaju, ako su nas već htjeli seliti, imate dva mjesta ispred butige Tisakmedije koja zjape prazna čitav dan – objašnjava zlatar Franc Glasnović.

– Želimo da nam se vrate parkirna mjesta koja smo imali i dosad. Nama ništa tu nije falilo. Nitko nas nije ništa obavijestio – tvrdi Božica Devčić, supruga stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida Ivice Devčića.

– Poslali smo dopis gradonačelniku na ruke i Sanitatu da se vrati u prvobitno stanje i nitko nam nije odgovorio. A nemaju suglasnost Policije – kaže nam jedan od sugovornika, gnjevan na gradsku vlast koja je svojim potezom unijela nemir među dubrovačke invalide.

Invalidi su nas uputili i na Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, u kojem su točno određene dimenzije mjesta za parkiranje međurazmakom od 150 centimetara između dva parkirna mjesta, kao i izlaz na nogostup u širini 120 centimetara. Kažu kako su pokušali razgovarati i s pročelnikom Mirićem, ali bez uspjeha. Kako bi prikazali koliko je suluda takva odluka, jedan od sugovornika pokušao je parkirati, ali to je bilo nemoguće.

– Jedino ako poleti! A kako ćemo tek izaći s parkinga? To je nemoguća misija, jer izlazimo na rikverc prema okretištu autobusa! – komentira ovaj jalov pokušaj parkiranja Franc Glasnović.

– Ma što se tiče same sigurnosti invalida ta su mjesta u redu. Ali neka riješe problem mopeda koji su tu parkirana tako da zagrađuju pristup tim mjestima. Pa tu ni dva policajca neće moći riješiti to. Ne možemo mi preskakati motore! – složni su invalidi.

– Ovo je ništa što se događa ljeti, ovdje će uvijek biti problemi – procjenjuju i podsjećaju kako su im mnoga parkirna mjesta u gradu ukinuta ili im je smanjen broj, od RK Minčeta, DOC-a, Tommyja. A trebala bi im barem dvadesetak, samo u strogom centru grada, procjenjuju.
– Oni nama u ovom slučaju ne smiju nuditi rješenje koje nije bolje. A ovo nije kompletno i bolje rješenje – govore invalidi i ukazuju na još čitav niz problema.
 
Gdje je 'zapelo'?
 
– Pa što znači 'parking na deset minuta'? Ili mi daješ ili ne daješ pravo da parkiram. Nema djelomičnog iskorištenja prava. U Zagrebu postoji odluka da se osobe s invaliditetom, u slučaju da su njihova mjesta zauzeta, mogu s ispravnim karticom parkirati na bilo koje drugo parkirno mjesto. A kod nas uvijek postoje dva propisa, pa malo ovako, malo onako – ističu.

Zanimalo nas je gdje je 'zapelo' u komunikaciji invalida, Grada i Policije pa smo kontaktirali pročelnika Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne poslove Dinka Mirića.

– Ne vidim da je igdje 'zapelo' u komunikaciji. Parkirna mjesta su lijepo označena, kao što je lijepo označen i prolaz do njih. To što vozači mopeda nemaju elementarnu kulturu ponašanju je druga stvar. Policija je često prisutna na Pilama, ali ne vidi ili ne želi vidjeti što se tamo zbiva. Oni bi invalidima trebali osigurati nesmetan pristup – ističe Mirić te dodaje kako se takvim rješenjem zapravo želi 'pomiriti nepomirljivo'.

– Trebamo se prilagoditi ljetnim mjesecima. Bit će gužvi, ali će ih biti manje. I mislim da je nekorektno optuživati taksiste, jer ćemo ovim rješenjem smanjiti redove na čekanju za taksi na Pilama – navodi Mirić.

Slično govori i predsjednik Udruženja taksista Dubrovnik Ivica Smoljko. Ističe kako je za 140 taksista broj od 40-ak mjesta premali, ali i kako prijedlog o premještanju mjesta za invalide nije stigao s njihove strane.

– Svake sezone imamo problem od Kapelice do Pila. Na sastanku s Gradom zbilja se tražilo najbolje rješenje za invalide. Tu je problem s mopedima, koji se nepropisno parkiraju i zatvaraju pristup vozilima invalida – govori Smoljko, navodeći kako se u prošlosti pri izlasku invalida iz vozila stvarala gužva, jer autobusi nisu mogli proći.
 
Vlahušić izbjegao invalide
 
Dok smo razgovarali s prosvjednicima na spornoj se lokaciji pojavila i Policija, koja je nakon nekog vremena počela kontrolirati parkiranje mopeda na tom dijelu.

Inače, iz PU dubrovačko-neretvanske potvrdili su nam kako je do izmjene lokacije došlo 'preko noći'. Zahtjev za suglasnost dostavljen im je naknadno, ali PU nije dala pozitivan odgovor. Navode kako trenutno rješenje ne osigurava pristupačan i primjeren parking osobama s invaliditetom te očekuju da će Grad ukloniti nedostatke i parkirna mjesta prilagoditi invalidima.

– Načelno smo dogovorili izmjene, ali razgovori su još uvijek u tijeku. Čekamo što će Grad poduzeti, ali u svakom slučaju taj problem treba riješiti – rečeno nam je iz PU.

I jedan detalj s prosvjeda. Zanimljivo je bilo ispred bivše zgrade Atlasa primjetiti i gradonačelnika Vlahušića, čilog i nasmijanog. Kad je primjetio 'gužvicu' i komešanje na mjestima za invalide, naglo je skrenuo, ukrcao se u prvi taksi i uputio u nepoznatom smjeru…

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist