Zanimljivosti

FOTO/VOLITE LI IH JESTI? Puževi glavna atrakcija u Konavlima

FOTO/VOLITE LI IH JESTI? Puževi glavna atrakcija u Konavlima

Znate li da postoji čak 4 tisuće jestivih puževa? Nismo ni mi znali dok nismo prisustvovali tematskoj gastro večeri ‘Spuživancija’ koja se ove subote održala u Agroturizmu ‘Kameni dvori’ u Lovornom. Ovom se večeri prvenstveno htjela skrenuti pozornost na staru pa skoro zaboravljenu deliciju koja se stoljećima pripremala u Konavlima. Posebno zanimljiva bila je i održana – utrka puževa.

U svijet puževa, prisutne je kroz prezentaciju uvela Anđela Cvjetković iz Matulja, čija se obitelj duže od 50 godina bavi uzgojem gastronomskih puževa i popularizacijom pužarstva. Inače, ako biste se odlučili baviti uzgojem puževa, za početak vam je potrebna parcela 2 tisuće kvadrata. Za naše je južno područje i Dalmaciju to malo teže, većinom zbog krševitog područja. Ovakve investicije izuzetno su uspješne su u Istri i u Slavoniji. Najpoznatiji puževi su vinogradnjak i mali mrki koji je karakterističan za otoke i strogo primorsko područje.

Njen muž, kuhar Hrvoje Benković, specijalist za pripremu jela od puževa bio je zadužen za tematski zalogaj. Tako su se mogle kušati bruschette od puževa i gljiva, puževi ‘in cartoccio’ sa začinskim maslacem, cocktail od puževa, mini ražnjići na pečenom radiću te šugo od puževa na istarski s palentom.

Prisjetio se i vlasnik Kamenih dvora Ivo Mujo kad je s dundom kao mali išao po brdima skupljati puže u brdima, a njegova baba bi ih pripremala na tradicijski način. Upravo se o tradiciji želi reći riječ više u sklopu tematskih večeri koje organizira Agroturizam Konavle. Glavni cilj je okupljanje, zabava i edukacija, ne samo članova, već i svih zdrugih znatiželjnika.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist