Aktualno

FOTO Vlahušić u obilasku ribarnice u Gružu

FOTO Vlahušić u obilasku ribarnice u Gružu

Gradonačelnik Andro Vlahušić sa svojom svitom posjetio je jutros Park Luja Šoletića i ribarnicu u Gružu.

– Završen je prvi dio ulaganja, koji je Vrtlar ugovorio s Hortingom. Ovo je srce Gruža, park u kojem je ugodno boraviti, i djeca, sportaši i umirovljenici. Za turističke patrole ovo je bila crna točka koju smo zaobilazili, a sad ih možemo provesti ovuda – kazao je tom prilikom gradonačelnik Vlahušić, najavivši radove na praku na Batali, koji bi trebao biti sličan Parku Luja Šoletića.

Direktor poduzeća Vrtlar Toni Miloslavić izjavio je kako je cijelo ulaganje iznosilo oko 825 tisuća kuna te kako će Vrtlar imati svog zaposlenika u parku gotovo 24 sata dnevno, kako bi park ostao u ovakvom stanju što duže.

Direktor Hortinga Mato Kortizija istaknuo je kako je park zapravo vrlo prometna lokacija koju građani 'nemilice napadaju' te je potrebno osigurati non-stop nadzor i održavanje. S njegovim apelom prema građanima složio se i gradonačelnik, dok je Kortizija dodao kako su 'u životu represivne mjere uvijek dobro došle'.
– Mnoge smo opomenuli, ali ima i onih koji su jako neugodni, šeću po parku svoje pse, koji učine svoje i idu dalje, a to netko treba sanirati i kazniti – kazao je Kortizija. Vlahušić je dodao kako parku još nedostaje jedna fontana, primjerena parku, za koju se još traži mjesto.

Gradonačelnikova svita potom se premjestila 50-ak metara istočnije, na ribarnicu, gdje su radovi na obnovi u punom jeku. Direktor Sanitata Niko Kapetanić upoznao je gradonačelnika s novostima koje donosi rekonstrukcija.
– Ovdje će biti pet redova sa po dva stola, ukupne dužine 60 metara prodajnog prostora, što je više nego dovoljno. Prostor će biti 'temperiran'. Odustalo se od zračnog zida bez pregrada i na zahtjev ribara prostor će biti zatvoren trodijelnim vratima. Imat ćemo i pomoćni ulaz za dostavu – izjavio je Kapetanić.

U sastavu ribarnice bit će i garderoba za prodavače, ured Sanitata te hladnjače dvostruko većeg kapaciteta, a predviđen je i objekt brze prehane s isključivom ponudom ribe. Kapetanić je naglasio kako će se, po europskim pravilima, riba na ribarnici prodavati u ledu, a ne u kašetama.
– Osigurali smo nove i veće ledomate za 600 kilograma leda, uz već postojeći. Morat ćemo naše građane, kupce educirati kako led na ribi ne znači da je riba stara – dodao je Kapetanić, najavivši da će radovi na ribarnici biti dovršeni do kraja srpnja, iako je prvi datum bio 20. kolovoza.

Što se tiče električne energije, prvi plan je bio uvođenje solarnih panela na krovu ribarnice, što bi bilo ulaganje koje bi se isplatilo kroz pet godina, nakon čega bi ribarnica imala besplatnu struju. Međutim, ispriječio se stav konzervatora (iako je zbog pogleda na ljetnikovac spušten i krov ribarnice), pa je postignut dogovor s HEP-om. Cijena ulaganja u rekonstrukciju ribarnice u Gružu je oko šest milijuna kuna, a sredstva su osigurana kreditom HBOR-a.

Gradonačelnik je posjetio i prostor ljetnikovca Gundulić, koji bi trebao biti 'paralelni dio parka u Gružu', na kojem će se uskoro moći igrati nogomet, organizirati koncerti (najavio je gradonačelnik i Grušku noć na tom prostoru). Na informaciju predstavnika Vrtlara kako se u tom renesansnom vrtu 'okupljaju narkomani', Vlahušić je odgovorio kako vrt mora biti otvoren za javnost jer je Dubrovnik 'grad sigurnih ljudi'.
– Što će 'drogeraš' raditi ovdje, ako je sve čisto. Pustite ljude, kontrolirajte ih. Ljudi će jedni druge kontrolirati – kazao je gradonačelnik.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist