Županija

FOTO//VJEŽBA NA OTOKU Mljetski vatrogasci se pripremaju za požarnu sezonu

FOTO//VJEŽBA NA OTOKU Mljetski vatrogasci se pripremaju za požarnu sezonu

U Nacionalnom parku Mljet ovog je petka održana vježba gašenja šumskog požara u kojoj su sudjelovala 32 operativna vatrogasaca DVD Montokuc i DVD Mljet.

Odaziv na intervenciju, kako brojčano tako i u vremenski kratkom razdoblju, još jednom je pokazao veliku ozbiljnost i motiviranost mljetskih vatrogasaca. Naročito zbog toga jer je vježba bila koncipirana na način da lokacija ‘požara’ vatrogascima namjerno nije bila otkrivena sve do trenutka poziva, u 7:30 ujutro. Vatrogasnim vozilima se pristupilo na najbližu moguću lokaciju, a proboj kroz gustu šumu i teško prohodan teren do linije ‘požara’ se obavio ručno, uz istovremeno postavljanje više stotina metara cijevne pruge.

Vjerna simulacija gašenja šumskog požara na području NP Mljet rezultat je stoljetnog iskustva gašenja šumskih požara na otoku Mljetu. Ona je također nastavak kontinuiranih napora Općine Mljet, Nacionalnog parka Mljet i Dubrovačko-neretvanske županije na poboljšanju vatrogasne spremnosti. Šumski požari na našem najzelenijem otoku predstavljaju jednu od najvećih ugroza, ne samo za prirodu već i za stanovništvo te za njihovu imovinu, i pristupa im se s velikom ozbiljnošću.

Dokaz tome je i reakcija prilikom nastanka velikog požara koji je u kolovozu 2017. iz smjera naselja Ropa zaprijetio području Nacionalnog parka. Požar je izbio u večernjim satima po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima za gasitelje. Zbog toga se na intervenciju kanadera nije moglo računati do jutra. Prvenstveno spretnošću i brojnošću mljetskih vatrogasaca na terenu požar je usred noći stavljen pod kontrolu i do jutra ugašen. U tom gašenju je sudjelovalo preko 60 vatrogasaca, stanovnika otoka Mljeta, a današnjih pripadnika DVD Montokuc, DVD Mljet, JVP Mljet, Komunalnog Mljet i Vode Mljet te rangera NP Mljet. Tada, kao i današnjom vježbom, pokazana je snaga sinergije skupine visoko motiviranih pojedinaca.

A kako treninga nikad nije previše, u pripremi je još jedna velika vatrogasna vježba na otoku Mljetu prije početka ljeta i njome će se obuhvatiti sve žurne službe otoka Mljeta: JVP Mljet, DVD Montokuc i DVD Mljet, HGSS, HMP i drugi.

NP Mljet

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist