Kultura

FOTO/VJESNICI RADOSTI I MIRA Ivana Jovanović Trostmann predstavila svoje ‘Anđele’

FOTO/VJESNICI RADOSTI I MIRA Ivana Jovanović Trostmann predstavila svoje 'Anđele'

Izložba ‘Anđeli’ akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann otvorena je ovog ponedjeljka u Dvorani Ivana Pavla II. Svojim ‘Anđelima’ Jovanović Trostmann željela je dubrovačku publiku uvesti na poseban, umjetnički način u treću nedjelju došašća i iščekivanje Božića. Izložba je posvećena anđelima i Gospi zaštitnici Hrvata.

-Izložbu sam pripremala oko pola godine. Prigodna je za ovo božićno vrijeme te prikazuje anđele koji se klanjaju Isusu Kristu i sudjeluju u radosti rođenja Spasitelja. Oni nas tješe, za nas mole, savjetuju, bdiju nad nama i donose košare pune darova za sve nas. Čast mi je da mogu na ovaj način sudjelovati u radosti Božića. U Bibliji sam čitala jedan san proroka Danijela i on me je potaknuo da razmislim o našem Spasitelju. Daniel je sanjao kako Pradavni zove Isusa i daje mu čast i vlast – rekla je autorica izložbe Ivana Jovanović Trostmann.

Duhovnu misao vodio je don Marin Lučić te se pritom osvrnuo na navještaj arkanđela Gabrijela Djevici Mariji.

-Došašće je vrijeme u kojem se otvaramo milosti. Blažena Djevica Marija susrela s anđelom. Svi se možemo u srcu pitati kako bi to bilo susresti anđela. Marija je bila malo prestrašena, ali Bogu ju je pripremio da bude ‘milosti puna’. Svi iščekujemo Isusa Krista koji će nam dati milost. Na ovoj izložbi na svim su slikama osim jedne prikazani anđeli. Jedna, ona u središtu, posvećena je Gospi. Marija je nova žena, nova Eva koja se susrela s anđelom i zgazila glavu zmiji tj., palom anđelu. Ova izložba potiče nas da prebiremo susret s anđelima kao i sve događaje u srcu poput Marije. Neka nam ona bude na poticaj da otvorimo svoje srce i primimo milost koju nam Gospodin želi dati u ovome došašću – istaknuo je don Marin Lučić.

Izložbu je otvorila dr. sc. Katja Bakija naglasivši kako se u radovima Ivane Jovanović Trostmann uvijek vidi iskonska radost stvaranja.

-Anđeli su čest motiv u umjetnosti. Spoznanje o anđelima stare su koliko i spoznaje o postanku svijeta, a kršćanski nauk spominje ih od samih svojih početaka. Anđeli su posrednici između Boga i ljudi, oni ravnaju naš put te nas čuvaju. Prateći rad akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann uvijek ističem radost slikanja i stvaranja. Ta iskonska radost koju umjetnica prenosi na svoja platna očita je i večeras. Svaki ovaj anđeo u raskošnom koloritu, živih, sunčanih boja, nosi posebnu priču. Svi oni isijavaju misli i poruke. Ivanini anđeli isijavaju vedrinu i optimizam. Oni nam poručuju da će sve biti dobro, vjesnici su radosti i donositelji mira, jačaju našu nadu u ovom uzbibanom svijetu – rekla je Bakija.

Izložba je otvorena u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a otvorenje je pjesmom animirao slavljenički tim molitvene zajednice Effatha.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist