Županija

FOTO/VIDEO VJEŽBA ‘PRIPRAVNOST 2018.’ Jesmo li spremni za potres jakosti 6 stupnjeva po Richteru?

FOTO/VIDEO VJEŽBA 'PRIPRAVNOST 2018.' Jesmo li spremni za potres jakosti 6 stupnjeva po Richteru?

‘Potres jakosti 6 stupnjeva po Richteru pogodio je šire dubrovačko područje s epicentrom u Šipanskom kanalu. Centar 112 i dežurni operativac u JVP Dubrovačko primorje zaprimaju niz dojava o nastalim štetama i posljedicama, a prema informacijama s terena u naselju Karaula urušila se stara zgrada. Pokreće se akcija spašavanja, a mobiliziraju se sve potrebne snage’ – scenarij je danas održane vježbe u Slanome pod nazivom ‘Pripravnost 2018.

U sklopu vježbe simulirala se i situacija u kojoj se iz ruševina moraju spašavati ozlijeđene osobe te istodobno sigurno ukloniti minsko-eksplozivna sredstva.

Ova vježba održana je u sklopu projekta READINESS, a cilj joj je provjera spremnosti nadležnih službi u slučaju velikih nesreća čiji su uzroci potres i požar.

U vježbi ‘Pripravnost 2018.’ koristila se oprema koja je kupljena sredstvima projekta READINESS. Oprema je specijalizirana za spašavanje iz ruševina i teško pristupačnih terena, a vrijedi 225 tisuća kuna. Kako je ovom prilikom istaknuo župan Nikola Dobroslavić oprema koja se koristila u vježbi našim vatrogascima osigurava kvalitetnu intervenciju, spašavanje života i imovine.

-Dobro je da EU financira ovakve projekte s 85 posto sredstava, a mi u našoj županiji koristimo to maksimalno i time poboljšavamo našu spremnost za intervencije u iznenadnim slučajevima i to ćemo raditi i ubuduće – rekao je župan, dodavši kako se uz ovu opremu, nabavlja i brod za vatrogasce na Mljetu, te sustav video nadzora u Dolini Neretve.

-Radimo, da tako kažem, na više frontova protupožarne zaštite i zaštite i spašavanja od nenadanih situacija kao što je potres – rekao je župan.

Kako je bilo na današnjoj vježbi pogledajte na fotografijama i videu našeg Zvonimira Pandže.

 

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist