Aktualno

FOTO/VIDEO ‘Uspješni smo i na tome možemo zahvaliti našim sugrađanima i gospodarstvenicima’

FOTO/VIDEO 'Uspješni smo i na tome možemo zahvaliti našim sugrađanima i gospodarstvenicima'

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića dodijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za životno djelo uručena je Meri Cetinić, priznanje u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju koje je postumno dodijeljeno fra Bernardinu Sokolu preuzeo je gvardijan samostana Male braće fra Veselko Grubišić. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Skupština Dubrovačko-neretvanske županije dodijelila je dubrovačkoj glazbenici prof. Đivi Kušelj te Nogometnom klubu GOŠK 1919. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu Skupština je dodijelila Ratku Krstičeviću, Narodnoj glazbi Blato, Kulturnom društvu ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde, Glazbi Ston te Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

U ime laureata okupljenima se obratila dobitnica nagrade za životno djelo Blajka Meri Cetinić zahvalivši svima koji su je predložili i odabrali.

-Drago mi je što ste me prepoznali i uručili mi ovako vrijednu, divnu nagradu, a naročito mi je drago što se sve ovo dogodilo baš u Dubrovniku. Ispričat ću dvije crtice iz svog djetinjstva. U Blatu su prvi moji mali nastupi bili na jednoj livadi. Moj dida je imao stado ovaca i mula pa me je moja mama s njezinim rodicama odlazila na pašu i mene bi stavile na mula i dok bi one sjedile po travi, ja bi morala pjevati. Druga sličica vodi me u Dubrovnik. Na Pilama smo imali jednu tetu koja je bila časna sestra i otac me doveo u posjet. Stajala sam na mulu i tata me samo bacio u more, a znao je da ne znam pjevati. Nisam se utopila. To je način na koji su me roditelji odgajali i hrabrili da idem svojim putem. Vidjeli su da glazbu obožavam, podržavali su me i gurali te sam se ostvarila na tom putu. Sretna sam što sam imala taj dar. To je već velika nagrada – istaknula je Meri Cetinić.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je Dan županije prigoda za osvrnuti se na to odakle smo krenuli, gdje smo danas, kamo idemo, kako kanimo tamo stići.

-Županija je svoj put započela prije 26 godina. Počeli smo s velikim dijelom Županije opljačkanim, porušenim i spaljenim u Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji. Početak je stoga bio mukotrpan. Započelo se, međutim, i s ponosom na uspješno obranjenu županiju i cijelu domovinu Hrvatsku i na njihovo konačno oslobađanje. Od početka smo svjesni duga prema našim poginulim i nestalim braniteljima, invalidima, logorašima, našim civilnim žrtvama. Unatoč nepovoljnom polaznom položaju, danas je Dubrovačko-neretvanska županija po indeksu razvijenosti treća županija u Hrvatskoj. Ponosni smo na taj veliki uspjeh. Ponosni smo na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, institucije s kojima smo ostvarili ovo iznimno postignuće. Zahvalni smo, dakako, našim precima koji su nam ostavili ovaj dragulj – Dubrovnik, ljepotu i očuvanost cijele naše županije. Zahvalni smo našim braniteljima, kako onima s našega područja, tako i svima koji su nam priskočili pomoći kad je bilo najteže. Iz cijele Hrvatske, iz BiH i iz dijaspore – rekao je, među ostalim, župan Dobroslavić te dodao kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU.

-Prema podacima Ministarstva regionanog razvoja i HGK u dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna. Sredstvima fondova Europske unije gradimo najvažniji hrvatski infrastrukturni, prometni i geostrateški projekt – Pelješki most. EU sredstvima, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju – naglasio je, između ostaloga, župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan podsjetio je kako je ova županija poznata po korištenju EU fondova. Podsjetio je kako su u tijeku projekti poput Pelješkog mosta, navodnjavanja Doline Neretve i Dnevne bolnice u Metkoviću.

Izaslanica predsjednice RH Renata Margaretić – Urlić podsjetila je na ‘slavnu prošlost Dubrovnika’ istaknuvši kako je stoljećima bio svjetlo slobode i diplomatskog umijeća.

-Ne smijemo stvari shvaćati zdravo za gotovi, a Dubrovnik je biser ne samo slobode i demokracije nego i ljudskih prava. Ovdje se čovjek mogao slobodno razvijati i to je jedan od razloga zašto je grb Dubrovnika u grbu RH – rekla je Margaretić-Urlić.

Izaslanica premijera Plenkovića, ministrica ulture Nina Obuljen Koržinek napomenula je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već provode, ali su i u planu brojni projekti. Naglasila je kako je jedan od osnovnih ciljeva ove Vlade ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske i da joj je drago da se to ovdje jasno vidi.

-Svjedočimo cijelom nizu ulaganja i projekata i na tome čestitam svim gradovima i općinama i županiji. Pri spomenu ove županije najprije pomislimo na Pelješki most, ali tu je još jako puno projekata koji će ovu županiju učiniti boljim mjestom za život – naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratio saborski zastupnik Branko Bačić istaknuvši kako je Vlada napravila dva velika iskoraka prema jednicama lokalne i regionalne samouprave.

-Ova županija ide ka jednoj od najsnažnijih hrvatskih regija, a cilj Vlade je da svima omogućimo da se ravnomjerno razvijaju. Tu smo napravili veliki iskorak s fiskalnom decentralizacijom i spustili smo na lokalnu razinu više od 2,5 milijarde kuna. Također tu je reforma sustava državne uprave, a od početka sljedeće godine Županije će preuzeti sve te poslove. Moram ovdje kazati i kako su odluke koje je Vlada donijela na svojoj sjednici u Dubrovniku stavila jako velike obveze na župana, ali i na sve načelnike i gradonačelnike da se provedu ti projekti – rekao je Bačić.

Priliku za čestitati Dan županije i blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića imao je i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić koji je ovom prigodom naglasio dobru suradnju između dvije županije.

-Upućujem vam čestitke kakve upućuju prijatelji jedni drugima. Mi već imamo dobru suradnju, ali postoji prostor za još bolju suradnju i vjerujem da ćemo je ostvariti – naglasio je Ćosić.Cijeli program bio je popraćen i nastupima Zbora i orkestra Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Klape sv. Nikola iz Metkovića, Klape Porat iz Lumbarde, a za kraj klapa je zapjevala s Meri Cetinić pjesmu ‘Zemlja dide mog’.


Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist