Aktualno

FOTO/VIDEO PROČISTAČ PUŠTEN U TESTNO-PROBNI RAD ‘Ove zime neće biti potrebno slati cisterne’

FOTO/VIDEO PROČISTAČ PUŠTEN U TESTNO-PROBNI RAD 'Ove zime neće biti potrebno slati cisterne'

Za Dubrovnik je ovo jedan od povijesnih trenutaka – rekao je gradonačelnik Mato Franković u utorak u Komolcu prilikom pokretanja uređaja za pročišćavanje pitke vode i početak testno-probnog rada.

– Došli smo do skoro do kraja. Bit će potrebno mjesec dana testiranja cijelog uređaja te utrđivanja mogućih anomalija. Vjerujem kako ćemo tada biti u potpunosti spremni pustiti vodu u voodpskrbni sustav Dubrovnika. Potrebno je odraditi određeni dio poslova što se tiče obrtničkih radova, kao što je uređenje same zgrade. Međutim, nama je bilo puno važnije rješavanje pitanja uređaja i puštanje u testnu fazu. Smatramo kako će sve proći u redu te da će naši sugrađani uskoro piti vodu iz ovog uređaja – istaknuo je Franković.

Vrijedi istaknuti kako smo jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je konačnosti završio navedeni proces. Od ostalih hrvatskih gradova, Split kreće u proces nabave i izgradnje ovakvog jednog uređaja. Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić naglasila je kako sa sigurnošću može reći ‘kako ove zime neće biti potrebno slati cisterne’.

– Preostali radovi nisu od utjecaja na samu tehnologiju izvedbe. To su paraelni procesi, kao što je ispitivanje vode i sustava. Ti su procesi potrebni kako bi se dobilo dopuštenje za rad cijelog sustava. U međuvremenu će se završiti svi radovi kako bismo u rujnu mogli pustiti objekt u rad, što je optimalno razdoblje kako bi se prikupila sva dokumentacija i provela sva ispitivanja. Vjerujemo kako ove zime neće biti zamućenja vode te kako će ovaj sustav omogućiti gradu čistu i pitku vodu – istaknula je Tokić.

Predviđeno je da se svi primarni sustavi (cijevi, pumpe, električni razvod, sustav komprimiranog zraka, automatika, ultrafiltracijski sustavi…) pokrenu i provjere, da se testiraju i pripreme za sljedeću fazu objedinjena s procesnim dijelom koji tretira otpadne vode procesa filtriranja te finalnog kalibriranja sustava. Testiranje se provodi u zatvorenom sustavu, odnosno recirkulacijom. Na taj način se sprječava neželjeno miješanje s postojećim sustavom pitke vode te se osigurava kontrolirana manipulacija kakvoće vode u funkciji određene faze ispitivanja.

O tehničkim uvjetima više je rekao Zoran Ćosić, član Uprave Vodovoda. Istaknuo je pritom kako većina ljudi nije upoznata s procesom dolaska vode u grad. ‘Njih samo zanima da imaju čistu vodu’, rekao je.

– Na području izvorišta Ombla imamo crpnu stanicu koja tlači vodu u dva spremnika koji se nalaze ispod nas. Gradonačelnik je pokrenuo crpku koja je pustila vodu u sustav. Voda prvo dolazi kroz mehaničke filtere kako bi se otklonile nečistoće koje se nalaze u vodi. Tek prolaskom kroz mehaničke filtere voda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga ispituje se kakvoća vode koja se mora konzervirati kako bi se pustila u sustav. Ona se onda klorira sukladno zakonu i voda pušta prema Dubrovniku i Mokošici. U tom trenutku mogu građani mogu konzumirati pitku vodu – istaknuo je Ćosić.

Prema studiji razvoja, analiza je pokazala kako se ovim uređajem može pokriti područje od Župe dubrovačke do Elafita te Gornjih sela Orašca.

– U tom smislu smo poduzeli investicije kao što je ona završena Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica. To je dio sustava koji služi kako bi se dio vode s ovog uređaja mogao transportirati dalje, prema Palati, Elafitskim otocima te Gornjim selima Orašca. u konačnici do Brsečina i Trstenog – rekao je međusotalim Ćosić te naglasio kako prema istoku nedostaje dio sustava prema Brgatu, koji je u planu, a preko kojega bi se mogao isporučiti voda prema Župi Dubrovačkoj.

Toni Zlatić, direktor podružnice tvrtke Suez International za Hrvatsku i glavnog izvođača rekao je kako su se zbog važnosti ovog projekta imali priliku družiti skoro svakih mjeseca dana.

– Može se vidjeti velik napredak u izvođenju radova. Fokusiramo se na preostale građevinske radove i tehnički pregled te konačno pustiti pitku vodu na korištenje – rekao je Zlatić.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist