Aktualno

FOTO/VIDEO PRIGODAN DOMJENAK Zračna luka Dubrovnik završava godinu u plusu, najavljeni novi letovi

FOTO/VIDEO PRIGODAN DOMJENAK Zračna luka Dubrovnik završava godinu u plusu, najavljeni novi letovi

Godina je bila dosta naporna i turbulentna. Međutim, sukladno našem planu kad smo rekli kako će promet putnika i zrakoplova rasti u postotku od 10 posto, to se otprilike ostvarilo i ove godine. Do konca 2018. godine Zračna luka će ostvariti 2.543.173 putnika što je porast od 9,5 posto – rekao je na konferenciji za medije generalni direktor Zračne luke dubrovnik Frano Luetić koja se održala u petak povodom predstavljanja rezultata i poslovanja tijekom 2018. godine.

Ove godine je postotak porasta smanjen u usporedbi s prijašnjim godinama kad se govorilo o dvoznamenkastom postotku, primjerice 17 i 18 posto, ali ističe Luetić kako je to i dalje iznad europskog i svjetskog prosjeka. Spomenuo je Luetić i značajne radove u sklopu projekta ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ ukupne vrijednosti 225 milijuna eura.

-U velikoj smo fazi rekonstrukcije. Protekle godine smo izgradili novi putnički terminal, a ove godine smo upravo zahvaljujući novom terminalu imali jedan lagodan prolazak putnika kroz Zračnu luku. U ovom projektu koji je na snazi već četiri godine najviše se ističe rekonstrukcija uzletno-sletne staze koju smo počeli rekonstruirati krajem prošle godine. Prvih 1200 metara staze smo završili do početka turističke sezone. Cijelu stazu smo pustili u funkciju te se promet odvijao bez poteškoća – rekao je Luetić. Nakon toga, krajem listopada ove godine, odnosno nakon sezone, uslijedilo je rekonstruiranje središnjeg dijela staza koji se smatra najosjetljivijim dijelom. Ističe Luetić kako ju je bilo teško obnoviti jer svi tipovi zrakoplova nisu mogli slijetati u tom razdoblju. U roku od mjesec dana od početka, kako je i planirano, radovi su bili gotovi.

Većina zračnih luka tijekom ovakvih radova se zatvori, no to kod Zračne luke dubrovnik nije bio slučaj zbog čega su obavijestili, kako naglašava Luetić, na vrijeme sve kompanije s kojima surađuju. Neki su prilagodili svoje operacije, a neki su otkazali letove kao Turkish Airlines ili Vueling. Što se tiče Croatia Airlines, Luetić je rekao kako je kompanija bila upoznata sa svim ograničenjima i nadali su se kako će uvesti Dash, manji zrakoplov, koji bi mogao operirati u tom razdoblju.

-Međutim, očito je Croatia Airlines prodala više mjesta, obzirom kako je potražnja bila velika za Dubrovnikom. U nekim su navratima zrakoplovi, primjerice Airbus zbog ograničenja, kao što su leđni i bočni vjetar, određeni dio zrakoplova morao je biti preusmjeren i sletjeti u ZL Split ili bit otkazan. No, na koncu svega, ostvarili smo 85 posto zrakoplovnog prometa što smatram velikim uspjehom – naglasio je Luetić.

Tako je 2100 metara staze 10. prosinca, nakon jednomjesečnog rada, pušteno u promet te su najavljeni letovi počeli operirati bez ograničenja i problema. Radovi se na stazi nastavljaju, a bit će gotovi do 15. ožujka. U promet je također puštena satelitska procedura navigacije za prilaz iz pravca Grude prema Zračnoj luci koji. Svi zrakoplovi koji imaju ugrađenu proceduru za slijetanje iz tog smjera, moći će slijetati i tijekom noći, što prije nije bio slučaj. Naglašava direktor kako će time ograničenja za vrijeme bočnog i leđnog vjetra biti manja.

Što se tiče iduće godine, prema najavama prijevoznika, očekuje se porast broja putnika od 5 posto. Također, najznačajnije su najave novih prijevoznika u ZL Dubrovnik kao što je American Airlines koja će prvi put nakon 28 godina povezivati SAD i Hrvatsku. Ova kompanija zapošljava 150 tisuća ljudi i raspolaže s 950 zrakoplova. Na relaciji Philadelphia – Dubrovnik prometovat će tri puta tjedno od lipnja do rujna, tipom zrakoplova Boeing 767 s poslovnim i ekonomskim razredom. Najavljen je dolazak i Ryanaira, najevećeg eurpskog prijevoznika.

-Počeli su već prodavati karte na relaciji Dubrovnik – Dublin. Mi tu informaciju nismo imali. Međutim, javili su nam se prije tjedan dana i započet ćemo pregovore s njima. Najavili su letove četiri puta tjedno. Nadamo se kako je prodaja krenula u dobrom smjeru – naglasio je Luetić.

Nakon konferencije, u Zračnoj luci upriličen je i tradicionalan domjenak tijekom kojeg su uručene plakete umirovljenim zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist