Grad

FOTO/VIDEO POLOŽEN KAMEN TEMELJAC Stanovi za branitelje i mlade gotovi do proljeća 2020.

FOTO/VIDEO POLOŽEN KAMEN TEMELJAC Stanovi za branitelje i mlade gotovi do proljeća 2020.

Polaganjem kamena temeljca u subotu u Novoj Mokošici obilježio se početak radova na izgradnji stambenih zgrada za branitelje i mlade grada Dubrovnika po modelu Dubrovačke stanogradnje ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna.

Od 108 stanova 65 stanova bit će dodijeljeno braniteljima, stradalnicima iz Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, a preostala 43 stana pripast će Gradu Dubrovniku koji će ih, po modelu Dubrovačke stanogradnje, dodijeliti mladim dubrovačkim obiteljima, s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

Povelju o polaganju temeljnog kamena potpisali su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

-Ovim projektom pokazujemo kako skrbimo o stradalničkoj popopulaciji i kako nastavljamo postupak organizirane izgradnje stanova. Također, pokazujemo kako ćemo u skladu s rokovima, koje je propisao Zakon, riješiti stambeno pitanje naše stradalničke populacije – istaknuo je Medved koji je priznao kako je postojalo poteškoća uz pripremu čina polaganja kamena temeljca, od izvanrednih izbora do žalbenih postupaka. Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom projektu snosi troškove u iznosu od 44 milijuna kuna od ukupne vrijednosti.

U dvadeset godina postojanja Ministarstva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je zbrinuto 625 stradalnika Domovinskog rata, od čega je dodjeljeno 245 stanova, 347 stambenih kredita te 33 financijske potpore. Ukupna vrijednost utrošenih dosadašnjih sredstava je oko 200 milijuna kuna. U mandatu ove Vlade, kako ističe ministar Medved, zbrinuto je 33 stradalnika, od čega 7 dodjelom stanova, 10 stambenih kredita i 16 financijskih potpora. Ukupna vrijednost sredstava je 5 milijuna kuna i 300 tisuća kuna.

No, ministar je također istaknuo kako na listi postoji još 11 tisuća stambeno nezbrinutih stradalnika Domovinskog rata. Ove godine namjeravaju zbrinuti njih petsto. Također, na području Dubrovačko-neretvanske županije, još uvijek je stambeno nezbrinuto 679 stradalnika iz Domovinskog rata, od kojih je 110 podnijelo zahtjev za dodjelu stana u Dubrovniku.

Podsjetimo, Franković i Medved u srpnju 2017. godine zaključili su prvi Sporazum te u svibnju 2018. drugi Sporazum o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Dubrovnika u ovom projektu. Sporazumom je Grad darovao zemljiše te snosi troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa, ali ujedno dodatno financijski stimulira izgradnju s iznosom od 10 milijuna i 800 tisuća kuna.

Ugovor o građenju potpisan je s izvođačem 4. listopada, a kako ističe ministar, očekuje kako će stanovi biti kvalitetno izgrađeni u ugovorenom roku, odnosno do proljeća 2020. godine.

Stanovi za mlade
Grad Dubrovnik u projektu će, uz spomenuti iznos sufninaciranja stanova za branitelje od 10 milijuna kuna, financijski sudjelovati i s 30 milijuna kuna. Naime, kako ističe gradonačelnik Franković, to je iznos koji će Grad uložiti uvom projektu, što se tiče stanova za mlade. Inače, sukladno subvencijama za podstanarastvo, Grad Dubrovnik sunfinancira 350 mladih obitelji.

– Sigurno će biti velik interes. Cilj ove izgradnje je dati stanove obiteljima kojima je to potrebno i koji će u njima živjeti. Grad Dubrovnik će redovito provoditi kontrolu tko točno živi u stanovima jer će biti u našem vlasništvu prvih 10 godina – rekao je gradonačenik.

Nakon razdoblja od 10 godina, stanovi će se moći otkupiti, a iznos od 1500 kuna koji se mjesečno plaćao, ulazi u samu vrijednost stanova. Istaknuo je kako poštuje državni model POS-a, no u Dubrovniku se u jednoj mjeri zlouptrebljavao. Stanove su dobivali ljudi koji za to nisu imali potrebu, odnosno, kako kaže Franković, koji nisu imali na sebi niti jednu nekretninu, nego na baki ili djedu.

-Za ove stanovce moći će aplicirati svi oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Sami kriteriji bit će poznati u siječnju iduće godine. Radimo na njima, ne želimo pogriješiti. Raspravit ćemo ih dodatno na Gradskom vijeću kako bismo ‘pogodili’ prave kriterije – rekao je Franković.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist