Aktualno

FOTO/VIDEO Plenković na gradilištu Pelješkog mosta, Butković uvjerava da će pristupne ceste biti gotove kad i most

FOTO/VIDEO Plenković na gradilištu Pelješkog mosta, Butković uvjerava da će pristupne ceste biti gotove kad i most

Premijer Andrej Plenković u četvrtak popodne obišao je gradilište Pelješkog mosta u Komarni, u sklopu svog četverodnevnog posjeta Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođača radova, istaknuo je kako dinamika posla za sad ide jako dobro, čak i boje od predviđanja.

-Uskoro slijede i druga, treća i četvrta faza ovog projekta, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta Pelješkog mosta i drugog mosta koji se treba izgraditi je 31. siječnja 2022. Prema ovom što smo danas čuli, stječemo dojam da će to biti upravo tako i da će tako biti konačno ostvaren strateški cilj povezivanja juga s cijelom Hrvatskom. Ovo je projekt od ogromnog značaja za Hrvatsku, stvara novu dimenziju poslovne suradnje s Kinom, a naravno činjenica da se s 357 milijuna eura sufinancira iz sredstava europskog proračuna, cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna ta kohezijska politika i koliko je važna pomoć europskog proračuna za ovaj ključni infrastrukturni projekt – rekao je premijer dodavši kako će Most ostati trajno kao simbolika prvih sedam godina našeg članstva u EU gdje ćemo svi na vidljiv, konkretan način prepoznati koliko smo profitirali.

Ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako je impresivno ono što su danas vidjeli na gradilištu. Već je postavljeno 15 pilota, što ide brže od očekivanja, jer su bila predviđanja da će se u prosjeku zabijati 1,35 pilota po danu, no došlo se do prosjeka od 2 po danu.

-Dosta je toga još pred nama. Hrvatske ceste će donijeti ubrzo odluku o odabiru oko druge faze izgradnje mosta što uključuje pristupne ceste ukupne duljine 12 km, a za treću i četvrtu fazu se 14. veljače predaju ponude. Sve faze su žive i očekujemo da ćemo sve završiti do roka kojega je rekao premijer, a to i moramo zbog EU sredstava – rekao je Butković, a na pitanje hoće li most biti gotov prije pristupnih cesta rekao je kako je sve tempirano da bude gotovo u isto vrijeme. Nakon što se donesu odluke za preostale faze ne očekuje se da će biti previše žalbi, ali ako ih i bude, rekao je, one će biti prioritet u rješavanju.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist