Aktualno

FOTO/VIDEO Plenković i Li simbolički zabili zadnji pilot Pelješkog mosta

FOTO/VIDEO Plenković i Li simbolički zabili zadnji pilot Pelješkog mosta

Svečanim činom pritiskanja na veliku crvenu pucu, premijeri Hrvatske i NR Kine, Andrej Plenković i Li Keqiang, simbolički su zabili posljednji, najveći pilot Pelješkog mosta, čime je u Brijesti označen završetak prve faze gradnje ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Tijekom svečanosti premijer Plenković istaknuo je kako će ovaj projekt, kad se realizira, imati gotovo strateško značenje te će simbolički osigurati jedinstvo hrvatskog teritorija.

-Njegov značaj u prometnom i turističkom smislu za sve hrvatske građane znači nesmetan promet do krajnjeg juga. Projekt s pristupnim cestama vrijedan 520 milijuna eura financira se s 357 milijuna eura iz europskih fondova i na neki način bit će trajni spomenik prvih godina članstva Hrvatske u EU-u – rekao je Plenković dodavši kako je ovim projektom, kojega gradi kineska tvrtka CRBC, suradnja Hrvatske i Kine dobila novu dimenziju, koja je ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja, povećati robnu razmjenu i intenzivirati suradnju. Naglasio je i kako će Pelješki most težiti kao deset Eiffelovih tornjeva.

Premijer Li Keqiang rekao je kako je ovo projekt mira i sigurnosti.
-Ovo je most razvitka i življenja. U velikoj će mjeri pomoći razvitku gospodarstva i društva u Hrvatskoj, posebice njenog juga. Također će u velikoj mjeri olakšati i poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva – rekao je Keqiang dodavši kako će CRBC kao izvođač radova sigurno završiti ovaj projekt sukladno svim uvjetima i zahtjevima iz ugovora.

– Ova kiša vani šalje poruku našim graditeljima da most treba izdržati sve vremenske uvjete Kažemo ‘poslije kiše ima duga’. Zato će most kad se izgradi izdržati sve vremenske uvjete te će predstavljati dugu na Zemlji. Kineski graditelji zajedno s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo. Želim hrvatskim građanima da što prije uživaju u neometanom prometu koji će donijeti ovaj most – rekao je premijer Keqiang.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da mu je drago ‘podijeliti ponos i uspomene na ovaj današnji dan zajedništva, simbolično uklesane u projekt koji život znači za Republiku Hrvatsku’.

Nakon pozdravnih govora i simboličkog pritiskanja puce, Plenković je kineskom premijeru darovao maketu mosta, a otkrili su i ploču kao trajnu uspomenu na današnji događaj.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist