Aktualno

FOTO/ VIDEO NAJBOLJI OD SEDAM Pogledajte što je bila konkurencija Pelješkom mostu!

Od sedam mogućih varijanti spajanja juga s ostatkom Hrvatske, Pelješki most proglašen je najboljom opcijom u Studiji izvedivosti povezivanja razdvojenog teritorija Republike Hrvatske, službeno je potvrđeno na javnom izlaganju te studije u srijedu u Dubrovniku.

Među sedam varijanti, tri su uključivale prolazak kroz teritorij BiH i to obilaznica Neuma s pristupnim cestama, tzv. Schengenski koridor, potom koridor autoceste kroz BiH s posebnim prometnim režimom kroz zaleđe Neuma te tunel ispod BiH, a preostale četiri su išle isključivo kroz područje Hrvatske.
Prva od njih bio je upravo Pelješki most, zatim uronjeni tunel do poluotoka Pelješca s pristupnim cestama, kao i duge trajektne linije s obnovom postojećih cesta na Pelješcu, kao i kratke trajektne linije s pristupnima cestama. Potonje dvije su odbačene prvenstveno jer nisu mogle osigurati trajnu povezanost.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uvodno je rekao kako je Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju 330 milijuna eura za ceste.
”Na jugu Hrvatske imamo primjer dobre priče Zračne luke Dubrovnik koja je poštivala metodologiju i dobila vrlo visoki postotak sufinanciranja na projektu proširenja, uvjeren sam da će to i ovdje biti slučaj”, rekao je Hajdaš Dončić.
Jurica Vojnović, projektant tvrtke Geoprojekt istaknuo je kako Pelješki most ukupno dobio najviše bodova.
”Sagledavano je ukupno sedam varijanti kroz 28 čimbenika. Svaka od mogućnosti je za svaki od čimbenika dobila određeni broj bodova, a konačni zbroj je pokazao kako je najpovoljnija varijanta upravo ona Pelješkog mosta”, rekao je Vojnović.
Boris Majić, direktor Sektora EU projekata i programa Hrvatskih cesta istaknuo je kako je za varijantu izgradnje koridora kroz BiH bio nužan bilateralni sporazum o eksteritorijalnosti takvog koridora.
”Za koridor bi bio nužan bilateralni sporazum o eksteritorijalnosti koridora, a to bi značilo među ostalim kako bi u slučaju takvih potreba na njemu bila hrvatska policija, hrvatski vatrogasci, hitna pomoć itd. Most s druge strane imamo pravo graditi uz zaštitu prava drugih zemalja. To je ovdje u potpunosti ispoštovano jer je ostavljen plovni put od 55 metara visine i 200 metara širine”, rekao je Majić.
Kao najveća prednost gradnje upravo Pelješkog mosta, na izlaganju je izdvojen veliki pozitivni utjecaj na gospodarski razvoj šireg juga Hrvatske, kao i povećanje prometne sigurnosti.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Jurica Krleža rekao je kako Hrvatske ceste nisu nikad odustale od povezivanja juga Hrvatske, čak ni kada su otkazani ugovori o izgradnji Pelješkog mosta. Istaknuo je kako je konačni rok izgradnje u 2020. godini realan bez obzira na moguće zastoje vezane uz radove, ishođenje dozvola, otkup zemljišta ili procedure javne nabave.
”U 2020. godini zatvorila bi se financijska konstrukcija i izgradio most. Hrvatske ceste su napravile pola posla koji je bio preduvjet da bi uopće govorili o financiranju od strane europskih fondova. To su studije predizvedivosti i izvedivosti. Pelješki most je u vrlo uznapredovaloj fazi, po dobivanju rezultata Studije utjecaja na okoliš izradit će se glavni projekti”, rekao je Krleža te dodao kako sada slijedi čekanje službene odluke Europske komisije koja se očekuje krajem ove godine.
Ukupni procijenjeni trošak ove investicije je 2, 852 milijardi kuna, od čega 1, 551 milijardi kuna otpada na Pelješki most, dok će se ostatak novca uložiti u pristupne ceste. Prema rezultatima studije ekonomske koristi projekta prelaze troškove projekta za 251 milijun kuna, rezultirajući omjerom troškova i koristi od 1,13.
Inače, izgradnja Pelješkog mosta podijeljena je u tri faze, od kojih će prve dvije biti gotove od 2016. do 2019. godine, a posljednja od 2018. do 2020. godine kada će uslijediti puštanje mosta u rad.
Ugovor za izradu studije izvedivosti povezivanja razdvojenog teritorija Republike Hrvatske između Hrvatskih cesta i europske tvrtke COWI Trenecon koja je studiju izradila u konzorciju s tvrtkom Fomterv te podizvoditeljima tvrtkom Dvokut Ecro iz Zagreba i tvrtkom Geoprojekt iz Splita potpisan je krajem prosinca 2014. godine.

VIDEO: Simulacija Pelješkog mosta

Pročitajte još

Električne bicikle propadaju po Lopudu, a DURA tvrdi da su uredno pospremljene

Leona Rašica

IDILA GOLUPČIĆA Pogled ‘s visine’ na okićeni grad

Dulist

MARE I LEONA NA PILAMA ‘Rijeke’ turista narušavaju nam privatnost, ali ne damo ju ni za što!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija