Aktualno

FOTO/VIDEO Krenuo festival ‘Tišina molim!’, evo u čemu sve možete uživati!

FOTO/VIDEO Krenuo festival 'Tišina molim!', evo u čemu sve možete uživati!

Treća po redu filmska manifestacija Tišina Molim! večeras je uz prvu projekciju, dokumentarnu i glazbenu emisiju ‘Jednog dana jedni skalini’ i koktel svečano otvorena.

Dubrovčani će tako u filmu uživati sve do 10. ožujka, a upravo je cilj manifestacije približiti filmsku kulturu građanima i gostima Dubrovnika. Naime, dubrovačka filmska povijest traje gotovo 100 godina, i važan je svjedok kulture, umjetnosti i života na ovom području. Osim toga, naša je želja potaknuti mlade na kreativnost i znatiželju kroz razne radionice i igre, ali i obogatiti društveni život Grada općenito.

Večeras su se u filmu prepoznalibrojni Dubrovčani – i poznati i nepoznati, a fantastično djelo iz 1975. godine vjećno je očuvanje stvaranja tradicije, jer se u njemu promišlja ‘nova moda’ – sjedanje na skalinima ispred crkve Sv. Vlaha.
Tijekom festivala slijedi još pet projekcija igranih filmova, od kino premijere TV serije Knightfall, preko najstarijeg, ujedno i prvog zvučnog filma snimanog u Hravtskoj 1932. godine – ‘Princ iz Arkadije’, s malim izletom u Cavtat gdje će se prikazati svima dragi ‘Servantes iz Malog Mista’, da bi na kraju završili s dvije komedije: talijanskom akcijskom komedijom Tri fantastična superčovjeka iz 1967. i istočnonjemačkom komedijom iz svijeta mode ‘Ne sa mnom, gospođo’.
Lazareti će se na nekoliko dana pretvoriti u ‘Kino kavanu’ gdje će se uz opuštenu atmosferu moći gledati razni filmovi s ovogodišnjeg programa.
Osim filmskih projekcija, u programu su i mnoga edukativna i zabavna događanja – za srednjoškolce tu su filmske radionice u suradnji s Umjetničkom školom, ali i filmska orijentacijska utrka po lokacijama snimanja.
Ljubiteljima TV serija prije premijere Knightfalla u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama u Saloči od Zrcala predstavit će Sanja Kovačević svoju knjigu ‘’Kvalitetne TV serije: Milenijsko doba ekrana’’ koja je nezaobilazno štivo za sve one koji žele znati više o TV serijama.

Za sve one koji su statirali, a u Dubrovniku ih je jako puno, u utorak je u Lazaretima u sklopu Kino Kavane otvaranje interaktvine izložbe ‘’Gdje si bio kad se snimalo?’’, gdje će svi Dubrovčani moći prepoznati ili sebe ili svoje bližnje te se prisjetiti svojih iskustava sa snimanja mnogobrojnih filmova.
U Cavtatu neće biti samo Servantes, već će cijela ta večer u Domu kulture proteći u duhu “Pučkog kina’’. Hranu će ‘’spravjati’’ Ludo More, za piće će se pobrinuti vinarija Crvik i gastro shop Pomalo. Nakon projekcije, sve prisutne svojim će nastupom uveseliti bend Opičena poljoprivredna glazba ili skraćeno OPG.
Dan posvećen ženama biti će prava festa u Lazaretima. Uz slatke čarolije Lucije Tomašić, razgovarat će se s mladim dubrovačkim filmskim umjetnicama Barbarom Vekarić, Duškom Nešić Dražić, Nikolinom Japunčić i Mijom Marijom Škoda o njihovim iskustvima u radu na filmskom setu, te će se moći pogledati i njihovi filmski uradci.
Za petak i subotu u laganijem tonu idu filmski kviz i glavna zabava za zatvaranje festivala – nakon punih dvadeset godina koncert Kuzme i Shaka Zulua.)
Organizatori manifestacije su Kulturna udruga „Aster“ i Kinematografi Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika te niza sponzora i pokrovitelja.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist