DuList IN

FOTO/VIDEO HRT SNIMA ‘DOBA USKOKA’ Stonski Veliki kaštio postao Senj

FOTO/VIDEO HRT SNIMA 'DOBA USKOKA' Stonski Veliki kaštio postao Senj

Ekipa Hrvatske radiotelevizije (HRT), predvođena scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem u Stonu nastavlja sa snimanjem igrano-dokumentarne serije Doba uskoka.

Srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki kaštio za potrebe snimanja bit će prikazana kao Senjski trg iz 1450. godine te se na njoj u nekoliko scena prikazuje svakodnevni život u Senju, prodaja robova na senjskoj tržnici i vješanje uskočkih vođa. Također će se snimati i dolazak austrijskoga plemića Josipa Rabatte i habsburških vojnika u Senj 1600. godine, a prikazat će se i onodobna senjska procesija te dvoboj Ivana Vlatkovića i Ahmet-age.

-Koliko je truda, rada, ali i ljudi potrebno za snimanje ovakve jedne serije, govori i podatak da stalna ekipa broj oko 60 članova, a sveukupno na raznim lokacijama sudjeluje oko tisuću statista, odnosno oko 200 do 300 statista po lokaciji. U pet dana snimanja bit će uključeno približno 280 statista s dubrovačkoga područja i s poluotoka Pelješca, glumci Amar Bukvić, koji tumači ulogu uskoka Juriše Hajduka, Dušan Bućan u ulozi Josipa Rabatte i brojni drugi – najavljuje HRT-ova producentica Marija Kosor.

Dodaje kako nakon Stona odlaze u Senj, na Grobnik te u Ribnik i Trakošćan, a ujedno će se snimati i u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojemu će se samo za potrebe serije izgraditi replika velike galije.

-U Stonu imamo još tri ili četiri snimajuća dana, još jedan dan u Dubrovniku i onda se vraćamo doma i iza Uskrsa lagano idemo u Senj. Dole odrađujemo scene s preplavljenim brodovima, onda ćemo snimati u Ribniku kod Karlovca. Zadnje snimanje će bit u našem studiju na Prisavlju, a na jesen to ide u postprodukciju, završavanje montaže, korekcije, vizualni efekti… – izjavio je redatelj Burić, te naglasio kako bi početak prikazivanja serije trebao biti u siječnju ili veljači sljedeće godine.

Na snimanju u tvrđavi Veliki Kaštio u Stonu nazočio je veliki broj statista, kao i Amar Bukvić u ulozi Juriše Hajduka te Dušan Bućan u ulozi austrijskog plemića Josipa Rabatte.

-Ja igram Jurišu Hajduka, on je vođa uskoka. Jako je zanimljivo jer se cijeli film snima na raznim lokacijama Lijepe naše. Pokušava se vjerodostojno uhvatiti to vrijeme i zbilja se radi na tome da se to tako prikaže – izjavio je Amar Bukvić, te nadodao kako zaista uživaju u svom poslu.

Radnja ove igrano-dokumentarne serije ‘Doba uskoka’ prati zbivanja u Senju tijekom 16. i 17. Stoljeća, a snima se u cijelosti u vlastitoj produkciji javnoga medijskog servisa.

HRT-ova igrano-dokumentarna serija Doba uskoka kapitalno je djelo javnoga medijskog servisa iznimne kulturne vrijednosti koje se u cijelosti snima u vlastitoj produkciji, a iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče i 14. te 15. stoljeća.

Da je riječ o velikome projektu, govori i podatak kako je Hrvatska radiotelevizija za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serija će imati četiri nastavka u trajanju od po pedeset minuta, a njezino se prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje tijekom sljedeće godine.

Podrobniji podatci o igrano-dokumentarnoj seriji Doba uskoka dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr, HRT-ovim stranicama za novinare press.hrt.hr, HRT-ovu teletekstu te na profilima Hrvatske radiotelevizije na društvenim mrežama.

Kakva atmosfera vlada na snimanju provjerite u fotogaleriji Zvonimira Pandže.

Pročitajte još

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist