Grad

FOTO / VIDEO Dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, počinje Festa!

FOTO / VIDEO Dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, počinje Festa!

Dok smo jasno okrenuti k stvaranju i izgradnji boljeg društva, iz slavne Dubrovačke Republike baštinimo sklad, mjeru, odgovornost, zaštitu javnog interesa te skromnost. Na tim postulatima smo krenuli rješavati nagomilane probleme, a u kratkom smo razdoblju riješili nekoliko važnih višegodišnjih problema – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica otvarajući u našem testru današnju, svečanu sjednicu kao uvod u Festu i Dan grada Dubrovnika.

Na njoj su dodjeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a među uzvanicima bili su biskup mons. Mate Uzinić, državni tajnici u Vladi RH i zastupnici u Hrvatskom saboru, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora te brojni građani grada.

Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo pripale su akademiku i dominikancu ocu Stjepanu Krasiću te posthumno isusovcu pateru Petru Perici, koja je uručena provincijalu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove pateru Daliboru Reniću. Nagradu Grada Dubrovnika za 2017. godinu dobili su Dubravka Šeparović Mušović, Ljekarna Čebulc te Udruga slijepih i slabovidnih grada Dubrovnika.

– Više nas stvari spaja nego razdvaja a temeljna nit spajanja je ljubav prema Gradu. Važno je da Gradsko vijeće bude mjesto donošenja odluka za našu budućnost, jer nitko ne osjeća bolje od nas bilo našeg grada – rekao je Potrebica ističući glavne odlike Gradskog vijeća.

Nakon Potrebice, okupljenima se obratio gradonačelnik Mato Franković.
– Upravljati Gradom svetog Vlaha, gradom slobode, vječnom inspiracijom, je prije svega neopisiva čast. Zalog je to da ćemo se uvijek s dubokim poštovanjem odnositi prema naslijeđu koje nam je ostavljeno na čuvanje. Zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i ostaviti budućim generacijama – među ostalim rekao je Franković te dodao kako je proračun za 2018. godinu jamac velikog investicijskog ciklusa koji počinje, spomenuvši turizam te ‘pretvaranje u žrtve vlastitog uspjeha’.

– Snažan zaokret od nekontroliranog i galopirajućeg prema održivom turizmu bio je prijeko potreban – istaknuo je Franković.

– Teško je da igdje postoji takva povezanost grada i sveca. Naši stari gradili su ovaj grad pod budnim okom svetog starca pa vjerujemo da je zato ovako lijep i skladan, divi mu se cijeli svijet. Dubrovčani su grad srčano branili, posljednji put u devedesetim godinama, kad je obranjen posebno ljubavlju branitelja – rekao je pak župan Nikola Dobroslavić, dodavši kako grad trebamo i dalje ‘štititi i braniti, ponekad i od nas samih’. Nakon njega, okupljenima se obratio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
– Budimo ponosni i sretni što je Dubrovnik u Hrvatskoj. Na nama je odgovornost i čast da gradimo bogatu i slavnu budućnost. Čestitam gradonačelniku na uspjesima, ali i dobroj suradnji s Vladom RH, koja se očituje u čitavom nizu projekata – istaknuo je Butković, spomenuvši projekte poput Pelješkogg mosta, Zračne luke Dubrovnik, žičare, nabavke vozila, plovila…
U ime nagrađenih prisutnima se obratio otac Stjepan Krasić.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist