Aktualno

FOTO/VIDEO Bili smo na gradilištu Pelješkog mosta, postavljen prvi testni pilot

FOTO/VIDEO Bili smo na gradilištu Pelješkog mosta, postavljen prvi testni pilot

Prvi testni pilot postavljen je ovog četvrtka u podmorje na gradilištu Pelješkog mosta. Pilot dugačak 76 metara, svojevrstan je početak radova u podmorju na ovom velikom infrastrukturnom projektu. 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju te je dodao kako je obišao i kineski brod koji je nedavno pristigao s pilotima na gradilište.

-Brod je zaista impozantan svojom veličinom i tehničkim detaljima kojima je opremljen za ovaj posao. To me učvršćuje u uvjerenju da izvođač ima kompetencije, iskustvo, znanje i da je ozbiljan. Vjerujem da će se zadržati zadanog roka i da će kvalitetno napraviti ovaj, za nas prevažan, infrastrukturni pa i strateški projekt – rekao je župan Dobroslavić.

Na pitanje DuLista o komunikaciji s izvođačem, Dobroslavić je istaknuo kako je komunikacija redovita te kako izvođači nemaju nikakav poseban problem.

-Još treba riješiti neke detalje oko pristaništa u Brijesti s Vladom RH da se može koristiti na odgovarajući način. Očito da ih ne ometaju vremenske prilike, vidimo da i danas rade po hladnom i burovitom vremenu. Mislim da svaki problem koji iskrsne možemo razriješiti. Za pristanište u Brijesti potrebno je dobiti dozvolu da ga se može koristiti za iskrcaj i ukrcaj – rekao je Dobroslavić.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica naglasio je kako je zadovoljan odnosom između izvođača radova i lokalne zajednice.

– Izvođač radova pristupio je svim zakonskim pravilima, poštiva mještane i lokalnu vlast tako da imamo dosta dobru suradnju i mislim da ćemo tako nastaviti i dalje. Trenutno se na gradilištu nalazi od 70 do 100 radnika. Konačnu brojku nemam, ali radi se kako o kineskim tako i o hrvatskim radnicima – poručio je Antunica.

Jeroslav Šegedin ispred Hrvatskih cesta rekao je kako je danas otpočelo zabijanje testnog pilota dužine 76 metara, a da će za koji dan pobiti testni pilot na mjestu broj 7 dužine 126 metara, a sve u svrhu utvrđivanja mogućnosti tehnologije s kojom raspolaže izvođač te kako bi se vidjelo postiže li ta tehnologija projektom zahtijevanu kvalitetu i osigurava li potrebnu dinamiku izvođenja radova.

-Ispitat ćemo kvalitetu i nosivost i ako se rezultati pokažu zadovoljavajući, onda se odobrava zabijanje pilota na stupna mjesta. Potpuno je kriva percepcija koju javnost ima o radovima. Negdje u Kini se proizvode ti piloti i to je dio gradilišta. Nadzorni inženjeri već su nam tri mjeseca u Kini i provode nadzor – rekao je Šegedin dodavši kako je suradnja s izvođačem za sada dobra.

Po pitanju problema oko dobivanja dozvole za pristanište u Brijesti, Šegedin je pojasnio kako se procedura zadobivanja dozvole nije mogla do kraja provesti zbog prekida radova.

-Sada je tu obvezu preuzeo sadašnji izvođač i nastoji dobiti legalnost obale. Problem je jer nije legalizirana pa se tamo ne bi smjeli privezivati brodovi. To nije luka u koju bi mogli pristati ako dođe do situacije da bi trebali to napraviti. Za operativne stvari poput ukrcaja i iskrcaja tereta, može je se koristiti – istaknuo je Šegedin.

Zabijanje prvog pilota u podmorje obilježeno je i vatrometom, s sve možete pogledati u našoj fotogaleriji i videu.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist