Aktualno

FOTO/VIDEO Bili smo na gradilištu Pelješkog mosta, postavljen prvi testni pilot

Prvi testni pilot postavljen je ovog četvrtka u podmorje na gradilištu Pelješkog mosta. Pilot dugačak 76 metara, svojevrstan je početak radova u podmorju na ovom velikom infrastrukturnom projektu. 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju te je dodao kako je obišao i kineski brod koji je nedavno pristigao s pilotima na gradilište.

-Brod je zaista impozantan svojom veličinom i tehničkim detaljima kojima je opremljen za ovaj posao. To me učvršćuje u uvjerenju da izvođač ima kompetencije, iskustvo, znanje i da je ozbiljan. Vjerujem da će se zadržati zadanog roka i da će kvalitetno napraviti ovaj, za nas prevažan, infrastrukturni pa i strateški projekt – rekao je župan Dobroslavić.

Na pitanje DuLista o komunikaciji s izvođačem, Dobroslavić je istaknuo kako je komunikacija redovita te kako izvođači nemaju nikakav poseban problem.

-Još treba riješiti neke detalje oko pristaništa u Brijesti s Vladom RH da se može koristiti na odgovarajući način. Očito da ih ne ometaju vremenske prilike, vidimo da i danas rade po hladnom i burovitom vremenu. Mislim da svaki problem koji iskrsne možemo razriješiti. Za pristanište u Brijesti potrebno je dobiti dozvolu da ga se može koristiti za iskrcaj i ukrcaj – rekao je Dobroslavić.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica naglasio je kako je zadovoljan odnosom između izvođača radova i lokalne zajednice.

– Izvođač radova pristupio je svim zakonskim pravilima, poštiva mještane i lokalnu vlast tako da imamo dosta dobru suradnju i mislim da ćemo tako nastaviti i dalje. Trenutno se na gradilištu nalazi od 70 do 100 radnika. Konačnu brojku nemam, ali radi se kako o kineskim tako i o hrvatskim radnicima – poručio je Antunica.

Jeroslav Šegedin ispred Hrvatskih cesta rekao je kako je danas otpočelo zabijanje testnog pilota dužine 76 metara, a da će za koji dan pobiti testni pilot na mjestu broj 7 dužine 126 metara, a sve u svrhu utvrđivanja mogućnosti tehnologije s kojom raspolaže izvođač te kako bi se vidjelo postiže li ta tehnologija projektom zahtijevanu kvalitetu i osigurava li potrebnu dinamiku izvođenja radova.

-Ispitat ćemo kvalitetu i nosivost i ako se rezultati pokažu zadovoljavajući, onda se odobrava zabijanje pilota na stupna mjesta. Potpuno je kriva percepcija koju javnost ima o radovima. Negdje u Kini se proizvode ti piloti i to je dio gradilišta. Nadzorni inženjeri već su nam tri mjeseca u Kini i provode nadzor – rekao je Šegedin dodavši kako je suradnja s izvođačem za sada dobra.

Po pitanju problema oko dobivanja dozvole za pristanište u Brijesti, Šegedin je pojasnio kako se procedura zadobivanja dozvole nije mogla do kraja provesti zbog prekida radova.

-Sada je tu obvezu preuzeo sadašnji izvođač i nastoji dobiti legalnost obale. Problem je jer nije legalizirana pa se tamo ne bi smjeli privezivati brodovi. To nije luka u koju bi mogli pristati ako dođe do situacije da bi trebali to napraviti. Za operativne stvari poput ukrcaja i iskrcaja tereta, može je se koristiti – istaknuo je Šegedin.

Zabijanje prvog pilota u podmorje obilježeno je i vatrometom, s sve možete pogledati u našoj fotogaleriji i videu.

Pročitajte još

MINISTARSTVO DALO MIŠLJENJE O BABINOM KUKU Knežević osporava dozvolu obitelji Sršen

Dulist

DARIVANJE KRVI Ako imate A negativnu i 0 pozitivnu krvnu grupu, odazovite se!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Korak smo bliže izgradnji autoceste do Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija