Kultura

FOTO/VIDEO Bajka ‘Petar i vuk’ u izvedbi dubrovačkih simfoničara

FOTO/VIDEO Bajka 'Petar i vuk' u izvedbi dubrovačkih simfoničara

Dubrovački simfonijski orkestar ove srijede navečer u Kazalištu Marina Držića priredio je premijeru simfonijske bajke ‘Petar i vuk’ Sergeja Prokofjeva.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Alan Bjelinski, a simfonijskoj bajci prethodila je izvedba djela ‘Hommage a Sorkočević’ Borisa Papandopula.

Podsjetimo, ‘Petar i vuk’ (također u narodu zapamćen i kao ‘Peća i vuk’) naslov je glazbenog kazališta za mlade, a doživio je nebrojene adaptacije i u druge medije. Petar i vuk napisani su za naratora u čijoj se ulozi ovog puta našla glumica Marija Šegvić te orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavši tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučivši ih s narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce
predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima.

Petra, pak, su dočarali žičani instrumenti. Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar kreće u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Ova adaptacija orkestralnog djela namijenjena je djeci od pet i više godina, a uvodni dio pogledajte u našoj galeriji!

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist