Kultura

FOTO/VIDEO Bajka ‘Petar i vuk’ u izvedbi dubrovačkih simfoničara

Dubrovački simfonijski orkestar ove srijede navečer u Kazalištu Marina Držića priredio je premijeru simfonijske bajke ‘Petar i vuk’ Sergeja Prokofjeva.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Alan Bjelinski, a simfonijskoj bajci prethodila je izvedba djela ‘Hommage a Sorkočević’ Borisa Papandopula.

Podsjetimo, ‘Petar i vuk’ (također u narodu zapamćen i kao ‘Peća i vuk’) naslov je glazbenog kazališta za mlade, a doživio je nebrojene adaptacije i u druge medije. Petar i vuk napisani su za naratora u čijoj se ulozi ovog puta našla glumica Marija Šegvić te orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavši tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih prije svega podučivši ih s narativnim mogućnostima glazbe: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce
predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima.

Petra, pak, su dočarali žičani instrumenti. Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena. Djed ga zbog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje. No, kad se vuk doista pojavi, Petar kreće u avanturu života – pokušavajući ga uhvatiti!

Ova adaptacija orkestralnog djela namijenjena je djeci od pet i više godina, a uvodni dio pogledajte u našoj galeriji!

Pročitajte još

DUBROVAČKI MUZEJI U OGULINU Zlatno libro predstavljeno u Ivaninoj kući bajke

Dulist

NIKŠA MATIĆ Težimo postati mjesto u kojem će svaki posjetitelj osjetiti život Držićevog Dubrovnika

Andrea Falkoni Račić

POSVEĆENE PRIJATELJIMA, LJUBAVIMA Predstavljena zbirka pjesama ‘PoSvete’ Voja Šindolića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija